Nederland - 14 juli 2022
door REDACTIE BEURSBRINK

Shell en ING onder druk in rode AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager geëindigd. Bij een slot van 659,71 punten verloor de AEX 0,9 procent.

Inflatie- en recessievrees houden de markten in hun greep. Woensdag werd bekend dat de inflatie in de Verenigde Staten in juni is gestegen tot ruim 9 procent. Ook de Amerikaanse producentenprijzen stegen in juni sterker dan verwacht, werd donderdag bekend, maar de kerninflatie zwakte wat af.

“Als er al tekenen zijn van dalende inflatie, wat positief zou zijn voor financiële markten, dan kan dat komen doordat de groei vertraagt. Als dat te ver doorschiet en economieën in een recessie belanden is dat ook negatief voor aandelen”, aldus beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen.

Na de inflatiecijfers uit de VS is de marktverwachting dat de Fed de rente later deze maand met 100 basispunten verhoogt, gestegen naar 84 procent.

Ondertussen verhoogde de Europese Commissie donderdag zijn inflatieverwachtingen voor dit en volgend jaar, terwijl de groeiramingen juist neerwaarts werden bijgesteld.

Veel aandacht ging donderdag ook uit naar de resultaten van JPMorgan Chase en Morgan Stanley. JPMorgan Chase heeft in het tweede kwartaal zijn winstdoelen gemist en stopt tijdelijk met het inkopen van eigen aandelen om zijn balans te versterken voor een verwachte economische recessie. Morgan Stanley heeft in het afgelopen kwartaal de inkomsten en de winst zien dalen en bleef daarbij iets achter bij de verwachtingen van analisten.

“Zorgwekkende tekenen dat de stress toeneemt in de Amerikaanse economie”, zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets over de tweedekwartaalcijfers van beide banken.

Bankaandelen stonden donderdag Europees breed sowieso onder druk, nu een politieke crisis dreigt in Italië, waar de coalitie onder leiding van premier Mario Draghi uiteen dreigt te vallen, wat mogelijk leidt tot vervroegde verkiezingen. De Italiaanse tienjaarsrente steeg donderdag met 20 basispunten naar 3,34 procent.

De euro/dollar is donderdag gedaald tot 0,9952 en noteerde rond het slot op 1,0018. “Zorgen over de economie in de eurozone en het feit dat de ECB veel te laat is met het verhogen van de rente zijn redenen voor de lage eurokoers”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Een vat WTI-olie is donderdag 3,0 procent goedkoper en kost 93,50 dollar per vat.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen waren er weinig winnaars. ASMI en Besi profiteerden van sterke kwartaalcijfers van sectorgenoot TSMC, met winsten van rond een procent. DSM steeg een half procent.

Shell daalde zo’n 3,5 procent, na een verdere daling van de olieprijs. Hekkensluiter ING leverde ruim 4 procent in na de tegenvallende kwartaalcijfers van Amerikaanse sectorgenoten.

In de AMX won Air France-KLM een procent, ondanks stakingen bij dochter Transavia in Frankrijk. Transavia schrapt vandaag in Frankrijk een kwart van zijn vluchten als gevolg van stakingen, nadat op woensdag ook al de nodige vluchten werden geannuleerd. Woensdagavond werd bekend dat Apollo Global Management 500 miljoen euro in de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

ABN AMRO verloor meer dan 5 procent.

In de AScX won Vastned ruim een procent, waarmee het de enige stijger was. Van Lanschot Kempen, Ebusco en Majorel verloren ruim 4 procent. NSI sloot onveranderd na het openen de boeken.

Het lokaal genoteerde Renewi daalde bijna 2 procent na een handelsupdate.

Wall Street

Rond het Amsterdamse slot noteerden de Amerikaanse beurzen tot 1,5 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.