Nederland - 1 september 2021 - Aandelen

September is historisch gezien de slechtste maand voor de aandelenmarkten

door SVEN VAN GASSE

Als u een belegger bent die de marktgeschiedenis kent, zou u geneigd kunnen zijn om even uit de markt te stappen. De maand september is immers gestart en dat is traditioneel gezien de slechtste maand van het jaar voor de aandelenmarkten.

September 2020 maakte de reputatie van slechtste maand van het jaar waar. Vorig jaar daalde de S&P 500 in deze maand met 4%. Natuurlijk bleek dit slechts een korte dip te zijn in de explosieve post-Covid rally.

Dit jaar kan september zijn reputatie opnieuw alle eer aandoen. Hoewel de aandelenmarkten op recordhoogtes staan, zijn er meer dan genoeg redenen die beleggers deze maand kopzorgen kunnen bezorgen.

De waarderingen op de markt zijn nog steeds enorm hoog. De markten zijn op dit moment gewaardeerd op perfectie. Hoewel de bedrijfswinsten dit jaar zijn gestegen, wordt de S&P 500 nog steeds verhandeld tegen een koers-winstverhouding die ruim boven het gemiddelde ligt.

De Federal Reserve heeft later deze maand dan weer een nieuwe beleidsvergadering. Fed-voorzitter Jerome Powell verzekerde beleggers vorige week dat de centrale bank zijn obligatie-aankoopprogramma niet te snel zal terugschroeven of afbouwen. Beleggers zullen echter elk woord van Powell onder het vergrootglas houden voor nieuwe aanwijzingen over een mogelijke tapering.

Tot slot is de bezorgdheid over Covid-19 ook nog verre van volledig weg.

Geen paniek

Nu we al het slechte nieuws gehad hebben, is het belangrijk om te benadrukken dat het kopen en verkopen van aandelen op basis van de maand niet noodzakelijk een geweldig idee is. Om te beginnen is het beter om volledig belegd te blijven om de winst te maximaliseren in plaats van te proberen om de markt te timen.

Hiernaast is het verre van zeker dat september ook dit jaar een slechte maand zal worden voor de aandelenmarkten. Vorig jaar zakten de aandelenmarkten dan wel in september, van 2017 tot 2019 ging de S&P 500 in september steeds in stijgende lijn.

Ryan Detrick, strateeg bij LPL Financial, is ervan overtuigd dat de daling in september ook dit jaar opnieuw kan vermeden worden. Hij verwacht dat de marktrally nog een tijdje zal kunnen aanhouden.

Detrick besluit:

We geloven dat de markt zal blijven stijgen. Beleggers moeten elke daling beschouwen als een koopmoment voor kwaliteitsaandelen.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.