Nederland - 24 februari 2022 - Aandelen

Russische markt en roebel crashen

door SVEN VAN GASSE

Rusland is van woensdag op donderdag officieel Oekraïne binnengevallen. Hierdoor zijn de Russische aandelenmarkten gecrasht en is de Russische roebel gedaald tot een dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Een grootscheeps offensief van de Russische strijdkrachten was gericht tegen militaire infrastructuur in heel Oekraïne, alsook tegen verschillende luchthavens. De aanval begon enkele uren voor zonsopgang en breidde zich snel uit over Centraal- en Oost-Oekraïne.

De beurs in Moskou had eerder op donderdag de handel opgeschort. Toen de handel weer werd hervat, gingen de aandelen in vrije val. De MOEX-index kelderde tot 45% alvorens licht te herstellen en sloot af met een verlies van 33%. De RTS-index, die in dollars wordt uitgedrukt, verloor 39% van zijn waarde. Door deze crash ging er ongeveer $70 miljard aan beurswaarde in rook op.

De roebel noteerde bijna aan 88 per dollar, wat een daling is van 8%. Eerder bereikte de munt een absoluut laagterecord van 89,60. De Russische centrale bank verklaarde dat ze zou ingrijpen op de valutamarkt en extra liquiditeit zou verstrekken aan de banksector.

Sancties

De Verenigde Staten, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk kondigden eerder deze week beperkte nieuwe sancties tegen Rusland aan. Hiernaast schortte Duitsland de certificering van de omstreden Nord Stream 2 op. De landen kondigden aan dat zij hardere maatregelen gingen nemen wanneer Rusland effectief zou binnenvallen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock verklaarde donderdag dat de Europese Unie op het punt staat een volledig pakket aan sancties tegen Rusland te ontketenen. Ze voegde hieraan toe dat de wereld resoluut moet reageren of het risico loopt een nog hogere prijs te betalen.

De Baltische staten hebben opgeroepen om Rusland uit Swift te zetten. Dit is de dienst voor beveiligd berichtenverkeer die betalingen tussen 11 000 financiële instellingen in 200 landen mogelijk maakt.

Baerbock besluit:

We zijn vandaag in een andere wereld wakker geworden.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.