Nederland - 18 april 2024 - Beursbrink
door AMY YASSIM

Russische economie verwacht snellere groei dan geavanceerde economieën

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de Russische economie dit jaar naar verwachting sneller groeien dan alle geavanceerde economieën. De groei van 3,2% in 2024 overtreft de voorspellingen voor de VS, het VK, Duitsland en Frankrijk.

Dit is een tegenvaller voor westerse landen die Rusland willen isoleren en straffen voor de invasie van Oekraïne in 2022.

Rusland beweert dat sancties haar zelfvoorzienendheid hebben vergroot en dat binnenlandse consumptie en investeringen veerkrachtig blijven.

Ondertussen hebben voortdurende olie- en grondstoffenexporten naar landen zoals India en China, evenals vermeende sanctie-ontduiking en hoge olieprijzen, Rusland in staat gesteld om robuuste inkomsten uit olie-export te behouden.

—Lees ook: Beleggen volgens Einstein’s 8ste wereldwonder

IMF voorspelt afname van economische groei tegen 2025

Ondanks de goede vooruitzichten voor 2024, voorspelt IMF een afname van economische groei tot 1,8% in 2025. IMF-directeur Kristalina Georgieva wijst op uitdagingen zoals arbeiderstekorten en beperkte toegang tot technologie door sancties.

Elvira Nabiullina, de gouverneur van de Centrale Bank van Rusland, meldde aan wetgevers dat arbeidstekorten de productie belemmeren, maar dat de economie juist snel zal blijven groeien.

Optimisme over inflatie en rentevoorspellingen

Nabiullina was ook optimistisch over de inflatie, hoewel het te vroeg was om de rente te verlagen. De Centrale Bank zal naar verwachting de rente op 16% houden, terwijl analisten voorspellen dat deze tegen 2024 op 12,5% zal staan.

President Vladimir Poetin heeft beloofd de levensstandaard te verhogen door te investeren in onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Ook heeft hij aangegeven dat belastingen zullen stijgen voor grote bedrijven en welgestelden.

Lees ook: Alles over het investeren in small caps

Bron: CNBC
Foto: iStock


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.