Nederland - 22 september 2021 - Energie

“Rusland moet meer gas oppompen”

door SVEN VAN GASSE

De gasprijzen in Europa swingen de pan uit en bereiken recordhoogtes. Het Internationaal Energieagentschap heeft daarom Rusland opgeroepen om meer aardgas aan Europa te leveren om de stijgende energieprijzen te helpen verlichten.

Het IEA is in 1974 opgericht door de rijkste economieën ter wereld als reactie op een olie-embargo door de grote producenten. De instelling houdt toezicht op de mondiale voorraden en de overgang naar duurzame energiebronnen.

De gasprijzen zijn in heel Europa sterk gestegen als gevolg van uitgeputte voorraden, een sterk herstel van de vraag en lage leveringen uit Rusland. Andere factoren zijn een bijzonder koud en lang stookseizoen in Europa afgelopen winter en minder windenergie in de afgelopen weken. Ook de elektriciteitsprijzen rijzen de pan uit.

Rusland is de grootste aardgasleverancier van de Europese Unie. De in Parijs gevestigde groep zei in een verklaring dat Rusland zijn langetermijncontracten met Europese klanten weliswaar nakomt, maar dat de uitvoer lager ligt dan in 2019.

Het IEA stelt:

Wij zijn van mening dat Rusland meer zou kunnen doen om de beschikbaarheid van gas voor Europa te vergroten.

Verdere prijsdruk

Volgens het IEA zijn de problemen voor de Europese energiemarkt nog niet achter de rug. De instelling verklaarde dat de Europese gasmarkt verdere stresstests door ongeplande onderbrekingen en scherpe koudegolven te verduren kan krijgen, vooral als die laat in de winter optreden.

Door de sterke stijging van de gas-, steenkool- en koolstofprijzen in Europa hebben de elektriciteitsprijzen hun hoogste niveau in meer dan 10 jaar bereikt. In Duitsland en Spanje lagen de prijzen in september drie tot vier keer hoger dan de gemiddelden van de voorbije twee jaar.

Sommige analisten verklaren de stijging van de aardgasprijzen door de overgang naar schone energie. Volgens Fatih Birol, uitvoerend directeur van het IEA, zou het echter onnauwkeurig en misleidend zijn om de stijging volledig toe te schrijven aan de overgang naar schone energie.

Birol stelt:

Een goed beheerde overgang naar schone energie is de oplossing voor problemen op de gas- en elektriciteitsmarkt en niet de oorzaak ervan.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.