Nederland - 1 oktober 2020 - Technologie

Rampzalige maand september voor Big Tech

door SVEN VAN GASSE

De maand september was over het algemeen een moeilijke maand voor de wereldwijde aandelenmarkten. Een perfecte storm zorgde ervoor dat Big Tech-aandelen, die normaal de markt leiden, de maand met verliezen afsloten.

De Nasdaq, die ongeveer 40% van zijn waarde haalt uit slechts een handvol grote technologieaandelen, verloor in september meer dan 5%. Tegelijkertijd zijn de S&P 500 en de Dow Jones respectievelijk met 4% en 2% gedaald, sinds 1 september.

Apple, dat erin was geslaagd om de Covid-19 pandemie vlekkeloos te doorstaan, verloor 10,25% ten opzichte van haar slotkoers op 31 augustus. Deze prestatie staat in schril contrast met de winst van 7% die Apple in september 2019 haalde.

Ook Alphabet, het moederbedrijf van Google, en Microsoft lieten aanzienlijke verliezen optekenen. Alphabet sloot de maand af met een verlies van 10% terwijl Microsoft een daling kende van bijna 7%.

Dan Ives, directeur van Wedbush Securities, stelt:

September was een ware nachtmerrie voor tech-beleggers.

Perfecte storm

Er waren in september verschillende elementen in de markt die zorgden voor een uitverkoop in de Big Tech.

In de maand september maakte beleggers zich terug zorgen over een dot-com-achtige zeepbel zoals in de jaren 2000. Hiernaast vonden beleggers de waarderingen voor technologiebedrijven de pan uit swingen.

De aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen gaven ook aanleiding tot bezorgdheid over privacy, mogelijke antitrustregels en de mogelijkheid van een opsplitsing van de grote technologiebedrijven omdat deze te veel macht zouden hebben.

Tot slotte zijn de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China ook geen goede zaak voor de Amerikaanse technologiesector. Wall Street kijkt uit naar mogelijke vergeldingsmaatregelen van China voor het verbod van de Verenigde Staten op WeChat en TikTok. Volgens een raming van HSBC zou Apple ongeveer 20% van haar omzet uit China halen.

De daling in september is volgens Quincy Krosby van Prudential Financial echter geen ramp. Zij stelt:

Je moet het gevoel hebben dat het marktmechanisme werkt. De daling bewijst dat de markt naar behoren functioneert.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.