Nederland - 29 april 2021 - Aandelen

“Rally op aandelenmarkten zal zich weldra hervatten”

door SVEN VAN GASSE

De wereldwijde aandelenmarkten bewogen de afgelopen weken zijwaarts ondanks een stortvloed van sterke winstcijfers en economische gegevens. Analisten verwachten echter dat de rally snel terug op gang zal komen.

De huidige ronde van bedrijfswinsten lijkt één van de meest succesvolle te worden in de geschiedenis. De groei en de winst per aandeel heeft de verwachtingen in de Verenigde Staten en Europa ruimschoots overtroffen.

Analisten hebben echter gewaarschuwd dat de hoge verwachtingen reeds grotendeels in de koersen zijn ingeprijsd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de aandelenmarkt tot nu toe lauw heeft gereageerd op het goede nieuws.

Een piek in de inflatie is ook genoemd als onderliggende reden voor een zekere terughoudendheid van beleggers ten opzichte van aandelen. De vrees blijft bestaan dat centrale banken hun enorme monetaire stimulus sneller dan verwacht zullen moeten afbouwen.

Inflatie is niet het einde van de rally

De laatste inflatiecijfers uit de Verenigde Staten en Europa zijn sterk opgelopen. Strategen van zakenbank UBS verwachten dat dit de komende maanden zal aanhouden. In een nota aan beleggers schreven zij dit echter toe aan basiseffecten en kortetermijnbeperkingen in het aanbod en niet aan structurele problemen.

Volgens Mark Haefele, CIO bij UBS Global Wealth Management, zal de inflatiepiek van voorbijgaande aard zijn. Daarom moet deze worden gezien als een potentiële bron van volatiliteit, veeleer dan als een bedreiging op lange termijn voor het algemene herstel van de aandelenmarkten.

Hoewel een korte inflatiepiek bij beleggers voor nervositeit kan zorgen, verwacht UBS dat de aandelenmarkten zullen blijven stijgen. De zakenbank geeft de voorkeur aan cyclische aandelen naarmate het wereldwijde herstel zich uitbreidt.

Haefele stelt:

Wij verwachten geen aanhoudende stijging van de inflatie die centrale banken ertoe zou dwingen het monetaire beleid aan te scherpen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.