Nederland - 4 maart 2021 - VS

Powell verdedigt soepel beleid

door SVEN VAN GASSE

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, herhaalde op donderdag zijn belofte om de kredietkraan open te houden totdat de Covid-19 crisis achter de rug is. Hiermee legde hij de bezorgdheid van beleggers die twijfelen of hij deze belofte kan aanhouden als de economie op eigen kracht herstelt, naast zich neer.

Nu de vaccins worden uitgerold en de geldkranen blijven openstaan, is het volgens Powell wel mogelijk dat de inflatie op korte termijn wat zal stijgen. Powell is echter niet van plan om zijn beleid aan te passen alvorens de Amerikaanse arbeidsmarkt volledig is hersteld.

Powell en andere Fed-beleidsmakers hebben zeer duidelijk gemaakt dat zij de recente stijging van de obligatierente niet zien als een teken van een mogelijke hoge inflatie. Ze zien het eerder als een teken van vertrouwen in het economisch herstel.

Powell stelt:

We passen het beleid niet aan totdat de economie duurzaam herstelt.

Inflatiespook

De economie van de Verenigde Staten staat echter wel op een kantelpunt. Vijftig miljoen mensen zijn ten minste gedeeltelijk ingeënt tegen Covid-19, de uitrol loopt steeds sneller en de economische groei zal naar verwachting volgen. Hiernaast zullen gezinnen extra consumeren wanneer de lockdowns volledig opgeheven zullen worden.

Voeg hierbij een extra stimuluspakket van $1,9 biljoen en economen die verwachten dat de groei van de Amerikaanse economie dit jaar een recordniveau kan bereiken.

Zelfs in het zeer recente verleden zouden beleidsmakers onder deze omstandigheden tot de conclusie komen dat inflatie zeker zou volgen. Om het inflatiespook voor te blijven zouden ze dan de enorme hoeveelheid steun op zijn minst een beetje afbouwen.

De Federal Reserve ziet inflatie nu echter als een minimaal risico. Ze vinden het belangrijker om een maximale werkgelegenheid te bereiken, wat de tweede doelstelling van de Federal Reserve is.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.