Nederland - 6 oktober 2020 - VS

Powell: “Onvolledig herstel kan uitmonden in nieuwe recessie”

door SVEN VAN GASSE

Hoewel de economie van de Verenigde Staten gestaag lijkt de herstellen, is het herstel nog steeds verre van volledig. Volgens Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, kan het herstel in een neerwaartse spiraal terechtkomen als het Covid-19 virus niet onder controle geraakt.

Powell benadrukte dat het zelfs problematische resultaten kan opleveren voor de minder bedeelden wanneer het herstel gewoon te veel vertraagt. Hierdoor zal de ongelijkheid en de armoede toenemen.

In deze situatie moeten beleidsmaker het risico nemen om misschien te veel te doen voor zij die het nodig hebben in plaats van te weinig. Het risico om te veel te doen lijkt vooralsnog kleiner. Zelfs als de beleidsmaatregelen uiteindelijk groter blijken te zijn dan nodig, zullen deze niet verloren gaan. Het herstel zal hierdoor alleen nog maar robuuster worden.

Powell richtte zich hiermee tot de leden van het Congres en de regering van president Trump om snel een consensus te vinden over nieuwe stimuleringsmaatregelen. Verschillende experts denken echter dat we geen nieuwe maatregelen moeten verwachten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november.

Powell stelt:

Te weinig steun zou leiden tot een zwak herstel waardoor onnodige moeilijkheden ontstaan voor gezinnen en bedrijven.

Nood aan stimulus

Leden van het Congres en de regering van president Trump onderhandelen nog steeds over verdere fiscale programma’s. Volgens de Federal Reserve en andere instellingen zijn deze essentieel in dit stadium in het herstel van de Verenigde Staten.

Tot nu toe is volgens Powell het ergste vermeden kunnen worden. Dit is grotendeels vanwege de snelle actie van de overheid in het voorjaar. De leningen aan kleine onderneming en de verbeterde werkloosheidsuitkeringen hebben een sterk maar onvolledig herstel voortgebracht.

Ondanks de lichtpunten zoals een toename van bedrijfsinvesteringen, verklaarde Powell dat het tempo van het herstel maar gematigd is. Er is een trager dan verwachte banengroei en er zijn opmerkelijke ontslagaankondigingen bij grote bedrijven.

Powel besluit:

Het risico bestaat dat het snelle herstel zal omslaan in een langer dan verwachte weg naar een volledig herstel.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.