Nederland - 17 juli 2019 - Beursblik

Plussen en minnen in cijfers TomTom

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) TomTom heeft in het tweede kwartaal meer omzet behaald dan verwacht, maar daar stond een tegenvallende brutomarge en hogere operationele kosten tegenover. Dit stelden analisten van UBS woensdag.

“De outlook voor de omzet voor heel het jaar steeg met 4 procent, maar de verwachting voor de winst per aandeel bleef onveranderd”, stelde analist Francois-Xavier Bouvignies.

Voor dit jaar rekent TomTom niet lager op een omzet van 675 miljoen euro, maar tenminste 700 miljoen euro. Dit is volgens UBS vooral te danken aan een minder sterke krimp bij de consumententak, waar de markt minder op let, hoewel het bedrijf ook positiever werd over locatie technologie.

De brutomarge van 67 procent was ruim minder dan de consensus van 71 procent. Dit schreef UBS toe aan het in productie nemen van verschillende softwareplatformen en de analisten denken dat TomTom in de tweede jaarhelft weer boven de 70 procent zou moeten uitkomen.

Verder wees UBS op het versneld afschrijven van Teleatlas, wat vermoedelijk leidde tot de hogere operationele kosten in het tweede kwartaal en voor heel 2019.

Een tegenvaller noemden de analisten dat TomTom de verwachting voor de aangepaste winst per aandeel niet verhoogde. Die bleef op 0,15 euro, waar de consensus rekende op 0,22 euro. De vrije kasstroom zal 9 procent van de omzet beslaan, een procentpunt minder dan eerder voorzien.

UBS verwacht dat analisten hun taxaties iets naar beneden zullen bijstellen, wat vermoedelijk de druk op het aandeel vandaag verklaart.

UBS heeft een Neutraal advies op TomTom met een koersdoel van 8,20 euro. Het aandeel was woensdag erg volatiel en stijgt inmiddels 1,9 procent naar 9,93 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.