Nederland - 21 september 2021 - China

“Peking zal Evergrande niet zomaar redden”

door SVEN VAN GASSE

De ontwikkelingen bij het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande, houden de beurzen al enkele dagen in de ban. Bij een faillissement zou dit een schokgolf op de financiële markten kunnen veroorzaken. Volgens S&P Global Ratings is het immers niet waarschijnlijk dat de Chinese regering tussenbeide zal komen om directe steun te verlenen aan het bedrijf.

Angst voor een mogelijke verdere uitzaaiing bij een faillissement van Evergrande in de Chinese economie en daarbuiten zorgde ervoor dat de Hang Seng-index in Hongkong maandag met meer dan 3% daalde. De verkoopgolf zette zich overal ter wereld voort.

Evergrande is ’s werelds projectontwikkelaar met de meeste schulden. Het bedrijf heeft een schuld van zo’n $300 miljard opgebouwd. Het bedrijf moet vanaf donderdag een aantal rentebetalingen voor zijn obligaties doen. Volgens S&P is het waarschijnlijk dat het bij die betalingen in gebreke blijft.

Not too big to fail

Hoewel veel analisten verwachten dat Peking Evergrande uiteindelijk zal redden, is dit verre van zeker. In plaats van een reddingsoperatie zou Peking onderhandelingen en financiering kunnen faciliteren om ervoor te zorgen dat individuele huizenkopers zo veel mogelijk worden beschermd.

Volgens S&P is Evergrande niet “too big to fail”. Zelfs in de thuisprovincie van Evergrande is de ontwikkelaar onbeduidend voor de enorme lokale economie van Guangdong.

S&P verwacht daarom dat de overheid Evergrande niet meteen zal helpen, tenzij de systeemstabiliteit in gevaar komt. Een reddingsoperatie van de overheid zou de campagne om meer financiële discipline in de vastgoedsector bij te brengen immers ondermijnen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.