Azie - 3 augustus 2021 - Aandelen

Peking heeft de gaming-industrie in het vizier

door SVEN VAN GASSE

Na Big Tech en de onderwijssector lijkt Peking het vizier nu te richten op de gaming-industrie. Op dinsdag werd er een artikel gepubliceerd waarin de sector met de grond gelijk gemaakt wordt. Verschillende gamebedrijven kenden forse koersdalingen omdat de sector vreest voor nieuwe verregaande maatregelen.

Tencent en NetEase kenden beide een daling van meer dan 10%. De twee bedrijven maakten wel wat van de verliezen goed waardoor ze respectievelijk 6% en 8% lager sloten. Tencent is één van de grootste gamebedrijven ter wereld en bekend voor spraakmakende games als “Honor of Kings”.

Het desbetreffende artikel werd gepubliceerd door Economic Information Daily, een economische krant die door de staat word gecontroleerd. In het artikel werd online gaming aanvankelijk vergeleken met de drug opium. Hiernaast werd onlinegaming verslavend genoemd voor kinderen en zou het een negatieve invloed kunnen hebben op hun groei.

Het sentiment in het artikel is niet echt nieuw te noemen. De Chinese regering maakt zich al een lange tijd zorgen over het effect van videospelletjes op  minderjarigen. De timing van het artikel kan echter wel zorgwekkend zijn.

Daniel Ahmad, analist bij Niko Partners, stelt:

De timing van het artikel heeft geleid tot bezorgdheid onder beleggers gezien de recente harde aanpak van techbedrijven en de onderwijssector.

Extra maatregelen

In het artikel wordt ook opgeroepen tot meer controle op de tijd die kinderen spenderen aan online gaming. Hiernaast wordt er aangedrongen op een strengere beoordeling van de inhoud van games om de hoeveelheid “ongepaste” informatie die aan minderjarigen wordt getoond, te beperken.

Zowel NetEase als Tencent hebben reeds maatregelen ingevoerd om jonge spelers te beschermen. Vorige maand introduceerde Tencent een gezichtsherkenningsfunctie op smartphones om te controleren of de gamer een volwassene is.

Na de publicatie van het artikel op dinsdag, kondigde Tencent echter verdere spelbeperkingen aan. Tencent zal de tijd die minderjarigen kunnen spelen op niet-vakantiedagen terugbrengen van 90 minuten tot één uur en op vakantiedagen van 3 uur tot 2 uur. Tencent zal ook verbieden dat kinderen jonger dan 12 jaar geld uitgeven in hun spel.

Tot slot riep het bedrijf de ganse sector op om te spreken over een verbod op games voor kinderen onder de 12 jaar.

Nu is het echter afwachten of Peking tevreden zal zijn met deze extra maatregelen of dat het deze niet streng genoeg vindt en strenge regels oplegt.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Azie

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Azie

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.