Nederland - 5 oktober 2021 - China

Ook Chinese vastgoedontwikkelaar Fantasia kan schulden niet betalen

door SVEN VAN GASSE

Na Evergrande is er nu een tweede Chinese vastgoedontwikkelaar die in de problemen zit. Dit wakkert de vrees aan dat de financiële spanningen in de enorme vastgoedsector van het land zich kan uitbreiden naar de rest van de Chinese economie.

Fantasia Holding is een in Shanghai gevestigde vastgoedontwikkelaar die gespecialiseerd is in luxe-vastgoed. Het bedrijf heeft $206 miljoen aan obligaties, die maandag vervielen, niet terugbetaald. Het bedrijf beoordeelt nu de mogelijke financiële impact op de financiële toestand en de kaspositie van de groep.

Los daarvan zei Country Garden, de tweede grootste vastgoedontwikkelaar van China, in een verklaring dat Fantasia er niet in geslaagd was een bedrijfslening van $109 miljoen terug te betalen. Fantasia had het bedrijf meegedeeld dat het waarschijnlijk in gebreke zou blijven bij haar externe schulden.

Het nieuws deed de vrees herleven dat de schuldenproblemen in de vastgoedsector van China nog erger kan worden. De sector is van vitaal belang voor de Chinese economie. De vastgoedsector en aanverwante sectoren zijn goed voor ongeveer 30% van het bruto binnenlands product van het land.

Xinju Ji, econoom bij Macquarie Group, stelt:

De situatie op de Chinese vastgoedmarkt is zorgwekkend.

Domino-effect

De vooruitzichten voor de Chinese vastgoedmarkt zijn niet bemoedigend. Volgens ramingen van Macquarie is de verkoop van onroerend goed in de 30 grootste Chinese steden in september met 31% gedaald ten opzichte van een jaar geleden.

De schuldencrisis bij Evergrande heeft de beleggers de afgelopen weken enorm verontrust. De bezorgdheid is ontstaan over een mogelijk domino-effect op de Chinese economie en de financiële markten in ruimere zin.

De liquiditeitscrisis van Evergrande is de afgelopen maanden geëscaleerd. Het bedrijf waarschuwde beleggers in september voor een cashflowcrisis en deelde mee aan beleggers dat het in gebreke kon blijven als het niet snel geld kon aantrekken. In de afgelopen weken heeft het bedrijf ten minste 2 rentebetalingen op obligaties gemist.

De problemen van Evergrande broeien echter al meer dan een jaar. Alles begon in augustus 2020 toen Peking begon met het sterker reguleren van de vastgoedmarkt. De Chinese overheid begon met het aan banden leggen van overmatige leningen om te voorkomen dat de markt oververhit zou raken.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.