Nederland - 28 september 2023 - Beursbrink
door AMY YASSIM

Ongebruikelijke toestand in kopermarkt keert terug na 30 jaar

Afgenomen prijzen op de spotmarkt voor koper hebben geleid tot een grotere kloof tussen de spotprijs en de prijs van futures die drie maanden vooruit worden verhandeld op de London Metals Exchange, zoals sinds 1994 niet meer is waargenomen. Dit heeft de koper-futurescurve in een staat van ‘extreme contango’ gebracht, een term die gebruikt wordt om aan te geven dat futureprijzen hoger zijn dan de spotprijs.

— Lees ook: De beste energie en grondstoffen kooptips

Dalende Prijzen in de Kopermarkt

Dalende prijzen op de spotmarkt voor koper hebben de spread tussen de spotprijs en de prijs van futures doen toenemen tot het hoogste niveau sinds 1994. Zie ook de spread hieronder:

Analisten wijzen op de zwakte in de Chinese economie als een belangrijke factor achter deze prijsdaling. De Chinese economie is de op één na grootste ter wereld, en dit kan gevolgen hebben die verder reiken dan alleen China.

Toenemende koper voorraden

Een ander teken van dalende vraag is de toename van kopervoorraden in opslagplaatsen van de LME over de hele wereld. Volgens de meest recente gegevens van de LME wordt er op 22 september wereldwijd 163.900 ton koper opgeslagen in beursmagazijnen.

Dat is een toename van 50% sinds het begin van september, na een stijging van 50% gedurende de maand augustus. De voorraden zijn sinds half juli aan het stijgen, blijkt uit de gegevens die je ook in onderstaande grafiek terugziet:

Dave Rosenberg van Rosenberg Research merkt op dat dit ook kan worden toegeschreven aan een afname van de wereldhandel, wat vaak een breder economisch probleem aanduidt.

Koper wordt vaak “Dr. Koper” genoemd vanwege zijn vermogen om economische trends te voorspellen. Bank of America’s commodity-onderzoeksteam heeft echter opgemerkt dat de gevoeligheid van koper voor de wereldwijde economische groei lijkt af te nemen.

— Lees ook: Winstgevende mijnbouwaandelen hier

Bron: MarketWatch
Foto: iStock

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden. 

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.