Nederland - 2 december 2023 - Beursbrink
door AMY YASSIM

Olieprijzen duikelen ondanks OPEC+ toezeggingen

Olieprijzen daalde tegen de verwachtingen in na een recente OPEC+ vergadering. Daar werd door belangrijke olieproducenten beloofd om extra productieverlagingen door te voeren in het eerste kwartaal van volgend jaar. Dit zou goed nieuws moeten zijn voor de koers, maar het reageerde met een daling.

Al twee maanden zit de koers van olie in een neerwaartse trend. Daarom is het idee om de productie te verlagen naar boven gekomen. Een lager aanbod met eenzelfde vraag, betekent hogere prijzen. Maar na dit nieuws daalde de koers opvallend genoeg alsnog.

In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van olie. Tom Kloza, wereldwijd hoofd van energieanalyse bij OPIS, voorspelt een wankelende markt in de mid-$70s voor WTI en de lage $80s voor Brent. Tenzij er meer bindende maatregelen worden genomen.

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

Bezuinigingen niet verplicht

De initiële verklaring van de oliemaatschappijen liet niets los over extra bezuinigingen, wat bij handelaren tot teleurstelling leidde. Het leek niet verplicht om aanbod te verlagen. Hoewel er uiteindelijk aankondigingen waren van vrijwillige bezuinigingen door OPEC+ leden, waaronder Saoedi-Arabië en Rusland, blijft de markt sceptisch.

Zie de vrijwillige bezuinigingen hieronder:

Stewart Glickman, energie-analist bij CFRA Research, benadrukt:

“Het klinkt alsof het aan elke vrijwillige bijdrager is, wat de kwestie van discipline oproept.”

— Lees ook: Optimaal inspelen op de waterstof revolutie

Bron: MarketWatch
Foto: iStock

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.