Nederland - 16 februari 2022 - Commodities

“Olie kan naar $150 per vat gaan”

door SVEN VAN GASSE

De olieprijzen rijzen de pan uit en niets lijkt hun opgang te kunnen stoppen. Van december tot nu steeg de internationale benchmark Brent crude met meer dan $20. De stijging wordt ondersteund door bezorgdheden over het aanbod, de stijgende inflatie en geopolitieke spanningen.

Volgens energie-analisten is het op dit moment bijna vanzelfsprekend dat Brent meer dan $100 per vat zal gaan kosten. Steeds meer experts voorspellen echter dat de prijs uiteindelijk meer dan $125 zal bedragen en zelfs nog hoger.

Spanningen over de dreiging van een Russische invasie in Oekraïne hebben bijgedragen tot de stijging van de prijzen. Moskou heeft de veronderstelling van een op handen zijnde invasie steeds verworpen, maar de NAVO-leiders en de Amerikaanse president Joe Biden houden vol dat het risico op een oorlog groot blijft.

Volgens John Driscoll van JTD Energy Services zijn het echter niet alleen de geopolitieke spanningen die de prijs van olie omhoogstuwen, maar ook de fundamentals. De vraag naar olie blijft maar stijgen terwijl het aanbod slechts geleidelijk aan wordt verhoogd. Volgens Driscoll kunnen we daarom aanbodtekorten verwachten.

Deze tekorten bestaan zowel uit de productie van de OPEC+ die olie oppompt onder de niveaus die zij beloofd heeft. Hiernaast zorgen de onderinvesteringen in de Verenigde Staten en andere landen in het kielzog van de pandemie en de druk van regering om over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen voor een krap aanbod.

Investeringen

Dit zijn echter niet de enige tekenen van een aanhoudende bull run voor olie. Er stroomt steeds meer geld naar beleggingen in olie-gerelateerde aandelen en internationale oliemaatschappijen harken enorme winsten binnen. Nu de inflatie in de Verenigde Staten het hoogste niveau in decennia bereikt, bevelen analisten energieaandelen aan als slimme beleggingen.

De S&P 500 Energy Sector Index is hierdoor met meer dan 50% gestegen op jaarbasis.

Driscoll staat niet alleen in zijn bullish call voor olie. JPMorgan voorspelde deze maand dat olie de $125 per vat zal bereiken. De bank verklaarde dat de prijs waarschijnlijk nog verder zal doorstijgen door een stijgende risicopremie op de reservecapaciteit.

JPMorgan stelt:

De tekorten in het aanbod nemen toe en de markt erkent steeds meer dat de capaciteit onder druk staat.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.