Nederland - 8 september 2020 - Brexit

“No-deal Brexit is zeer waarschijnlijk”

door SVEN VAN GASSE

De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie verlopen steeds moeizamer. Volgens Jean-Claude Juncker, voormalig voorzitter van de Europese Commissie, is het onwaarschijnlijk dat de onderhandelaars in de komende maanden een handelsakkoord zullen bereiken.

De twee onderhandelingsteams begonnen op dinsdag aan hun achtste gespreksronde over nieuwe handelsregelingen. Dit is een noodzakelijke stap nadat het Verenigd Koninkrijk ermee instemde te werken aan een nieuw handelsakkoord, dat in januari 2021 van kracht zou moeten gaan.

De handelsbesprekingen hebben tot nu toe echter geen noemenswaardige vooruitgang geboekt. Er wordt steeds meer betwijfeld of daar de komende weken verandering in zal komen.

Juncker stelt:

De situatie ontwikkelt zich niet in de juiste richting. No-deal is het meest waarschijnlijke resultaat van de onderhandelingen.

Oplopende spanningen

De spanningen tussen beide zijden van het Kanaal zijn de afgelopen dagen toegenomen. Het Verenigd Koninkrijk zou zich voor bereiden op het terzijde schuiven van delen van de “Withdrawal Agreement”, die een ordelijk vertrek en een overgangsperiode gedurende het hele jaar 2020 mogelijk maakte.

Het negeren van delen van de “Withdrawal Agreement”, zou het vertrouwen in de handelsbesprekingen doen afnemen. De Europese Unie heeft gezegd dat de uitvoering van die afspraken een voorwaarde is voor elke handelsovereenkomst.

Britse premier Boris Johnson zei dat als de twee partijen deze verschillen niet voor 15 oktober kunnen overbruggen, hij niet gelooft dat er nog een nieuwe vrijhandelsovereenkomst zal komen.

Dit zou betekenen dat de handel tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari de regels van de Wereldhandelsorganisatie zou volgen. In de praktijk zou dit de kosten voor bedrijven aan beide zijden kunnen verhogen.

Juncker besluit met:

De Britse regering begrijpt niet dat het onmogelijk is om deel uit te maken van de interne markt, zonder in te stemmen met gemeenschappelijke regels.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.