Nederland - 8 maart 2022 - Commodities

Nikkelprijs gaat door het dak

door SVEN VAN GASSE

De nikkelprijzen zijn tot ongekende hoogten gestegen in de nasleep van de Russische invasie in Oekraïne. Dit vormt een bedreiging voor de wereldwijde overgang naar elektrische voertuigen.

De London Metal Exchange heeft dinsdag voor het eerst in haar 145-jarige geschiedenis de handel in nikkel opgeschort nadat de prijzen in een paar uur tijd waren verdubbeld tot $100 000 per ton. De prijzen daalden weer tot $80 000, maar dit is nog steeds ver boven het vorige record van $52 000 dat in 2007 gevestigd werd.

Rusland is ’s wereld op twee na grootste leverancier van nikkel, na Indonesië en de Filipijnen. Volgens Rystad Energy zal het land in 2021 goed zijn voor ongeveer 13% van de wereldwijde mijnbouwcapaciteit. De markten vrezen echter dat Westerse sancties de uitvoer uit de regio zullen beperken, met aanbodschokken tot gevolg.

Impact op automakers

Nikkel is een belangrijk bestanddeel van lithium-ionbatterijen die in elektrische voertuigen worden gebruikt. De stijgende prijs van het metaal is een andere potentiële kopzorg voor autofabrikanten. Het afgelopen jaar hadden deze reeds te kampen met problemen in de supply chain, fabriekssluitingen en een tekort aan halfgeleiderchips.

James Ley, senior vicepresident bij Rystad Energy, vertelde aan CNN dat de prijsstijging van nikkel ongekend was. Theoretisch zou dit de kosten van sommige batterijen met een derde kunnen doen stijgen. Autofabrikanten zullen de impact waarschijnlijk niet onmiddellijk voelen, omdat veel van hen de nikkelprijzen hebben vastgelegd in langetermijncontracten.

De wereldwijde verkoop van elektrische voertuigen nam vorig jaar een hoge vlucht. De hogere prijzen voor de batterijen of voertuigen doen de twijfel rijzen over de vraag of de snelheid waarmee wordt overgestapt van verbrandingsmotoren kan worden volgehouden.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.