Nederland - 15 februari 2021 - Japan

Nikkei voor het eerst in meer dan 30 jaar boven 30 000

door SVEN VAN GASSE

De belangrijkste Japanse beursindex, Nikkei 225, bereikte op maandag haar hoogste peil in meer dan 30 jaar. Beleggers juichten de beter dan verwachte resultaten en de tekenen van herstel in de derde grootste economie ter wereld toe.

De Nikkei steeg met 1,9% waardoor het voor het eerst sinds augustus 1990 de grens van 30 000 punten overschreed.

De aandelenmarkt schoot omhoog nadat het land betere dan verwachtte bbp-cijfers bekendmaakte. De economie groeide in de periode oktober-december met naar schatting 3%, ten opzichte van het vorige kwartaal.

In heel 2020 is de Japanse economie met 4,8% gekrompen. Dit was uiteindelijk aanzienlijk minder dan de 5,3% die het Internationaal Monetair Fonds had voorspeld.

Stefan Angrick, econoom bij Oxford Economics, stelt:

De solide prestatie bevestigt dat de economie zich is blijven herstellen van de krimp die veroorzaakt werd door de Covid-19 pandemie.

Stijgende besmettingen

Japan heeft momenteel te kampen met een nieuwe golf van Covid-19 besmettingen. De regering heeft hierdoor in delen van het land de noodtoestand afgekondigd.

Angrick blijft echter positief over de toekomst van de Japanse economie. Hij verwacht dat de nieuwe maatregelen het huidige herstel zullen afremmen, maar niet zullen doen ontsporen.

Japan heeft ook zopas zijn eerst goedkeuring gegeven voor een Covid-19 vaccin, door groen licht te geven voor het vaccin van Pfizer-BioNTech. Het nieuws heeft de hoop op een stevig en duurzaam herstel verder aangewakkerd.

Shahana Mukherjee, econoom bij Moody’s Analytics, besluit:

De vooruitzichten voor Japan zien er gunstig uit en de neerwaartse risico’s beginnen af te nemen.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.