Nederland - 3 januari 2021 - Japan

Nikkei 225 op hoogste punt in 30 jaar

door SVEN VAN GASSE

De belangrijkste Japanse beursindex Nikkei 225 staat op haar hoogste punt in 30 jaar. In het laatste kwartaal van 2020 was de Nikkei de best presterende hoofdindex van alle ontwikkelde landen. De Nikkei steeg in het vierde kwartaal met 20%  terwijl de S&P 500 het met de helft minder moest stellen. 

Japanse aandelen doen het op dit moment zeer goed. Toch is de index nog lang niet helemaal hersteld van de enorme zeepbel in het land van 1986 tot 1991. In deze periode stegen de prijzen van aandelen en onroerend goed naar ongekende hoogtes.

De Nikkei 225 bereikte tijdens deze zeepbel een all time high van bijna 40 000 punten. Na de sterke stijging in het laatste kwartaal van dit jaar noteert deze nu aan ongeveer 27 500 punten.

In de volgende video geeft onze analist Raja meer uitleg over deze ontwikkeling. Vanaf 3.47 wordt de Japanse aandelenmarkt besproken.

Wat in 2021?

Volgens Japan Times zal de Nikkei 225 ook in 2021 goed presteren. Door een wereldwijde uitrol van Covid-19 vaccins zal de globale economie opnieuw beter draaien, waar ook de Japanse economie van zal profiteren. Hiernaast blijft het soepele monetaire beleid van de centrale bank van het land aangehouden.

Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt volgend jaar een groei van 2,4% van het bruto binnenlands product van Japan.

Analisten verwachten dat de Japanse index in 2021 kan stijgen tot 30 500 punten. Dit zou een stijging betekenen van meer dan 10% ten opzichte van de laatste slotstand.

Makoto Sengoku, analist bij het Tokai Tokyo Research Institute, stelt:

In de eerst helft van 2021 zal de beurs nog gebukt gaan onder de aanhoudende pandemie. In de tweede helft van het jaar zal het herstel pas echt van start gaan.

Bron: Japan Times

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.