Nederland - 25 november 2021 - Europa

Nieuwe Covid-19 golf bedreigt economisch herstel in Europa

door SVEN VAN GASSE

De Covid-19 besmettingen in verschillende Europese landen rijzen de pan uit, waardoor deze nieuwe beperkingsmaatregelen nemen om het virus een halt toe te roepen. Dit voedt de vrees dat het sterke economische herstel van de regio in gevaar zou kunnen worden gebracht.

Tot dusver heeft de nieuwe golf van besmettingen slechts een beperkte impact op de bedrijfsactiviteiten in de regio. De Purchasing Managers’ Index van IHS Markit, een belangrijke graadmeter van de economie, is in november gestegen nadat deze in oktober tot een zesmaandelijks dieptepunt was gedaald.

De verwachtingen voor de toekomst worden echter somberder. Oostenrijk kondigde vorige week aan dat het land opnieuw op slot gaat. De sterk stijgende besmettingscijfers in Duitsland hebben ook de vraag doen rijzen of de grootste economie van de regio opnieuw ingrijpende maatregelen moet opleggen.

Europa werd in 2020 bijzonder hard getroffen door de pandemie. De economische productie daalde in de eurozone met 6,3% vergeleken met een daling van 3,4% in de Verenigde Staten. De laatste maanden is de regio echter weer opgeveerd doordat de vaccinatiegraad fors is gestegen. Het bruto binnenlands product in de eurozone is tussen juli en september met 2,2% gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal.

Stagnatie

Volgens Jessica Hinds, Europa-econoom bij Capital Economics, zal veel er nu van afhangen hoe de situatie zich in Duitsland ontwikkelt. Volgens haar is het mogelijk dat Europa aan het einde van het jaar stagneert wanneer haar grootste economie opnieuw een lockdown oplegt.

Frankrijk zou hiernaast ook verdere beperkingen kunnen aankondigen. Op dinsdag registreerde het land meer dan 30 000 nieuwe besmettingen, een niveau dat begin augustus voor het laatst werd gezien.

Naast een stijging van het aantal Covid-19 besmettingen heeft Europa te kampen met de gevolgen van een economische vertraging in China, alsook met een stijgende inflatie en een krapte in de energievoorziening. Hierdoor zouden de kosten voor bedrijven kunnen stijgen en wordt het deze winter duurder om huizen te verwarmen. Dit kan de consumentenuitgaven in het algemeen schaden.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.