Nederland - 20 januari 2022 - Aandelen

Nasdaq in correctiegebied

door SVEN VAN GASSE

Wall Street heeft een moeilijke start van het nieuwe jaar achter de rug. De aandelenmarkten eindigden op woensdag opnieuw lager. De technologiebeurs Nasdaq sloot in correctiegebied, gedefinieerd als een daling van minimaal 10% vanaf het recente hoogtepunt.

Voor de Nasdaq dateert die laatste piek van 19 november. Op woensdag eindigde de technologie-index opnieuw 1,2% lager. Door deze nieuwe daling noteert de Nasdaq meer dan 10% onder zijn record.

De andere twee belangrijkste indexen sloten hiernaast ook in het rood. De S&P 500 en de Dow Jones daalden beide met een kleine procent. De beide indexen bevinden zich nog niet in correctiegebied. De S&P 500 en de Dow noteren zo’n 5%-6% onder hun hoogtepunt.

Redenen

Er zijn verschillende redenen waarom de aandelenmarkten slecht aan het jaar zijn begonnen. De obligatierendementen zijn wereldwijd gestegen in afwachting van een hoger rentebeleid van de mondiale centrale banken.

Op dinsdag steeg de rente op Amerikaanse 10-jarige staatsobligaties voor het eerst sinds de pandemie boven de 1,8%. Hoewel het rendement woensdag iets terugliep, noteerde deze bij het sluiten van de beurs nog steeds ronds de 1,85%.

De Federal Reserve is eind vorig jaar begonnen met het terugschroeven van haar pandemische stimuleringsprogramma. De centrale bank heeft ook laten weten dat er in 2022 meerdere renteverhogingen op komst zijn.

Hiernaast is het ook “earnings season”, wat wat extra volatiliteit in op de markten kan creëren. Amerikaanse grote banken zijn de afgelopen handelsdagen slechter dan verwacht van start gegaan.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.