Nederland - 19 maart 2021 - Centrale banken

Morgan Stanley: “Stijgende rente is gerechtvaardigd door verwachte economische groei”

door SVEN VAN GASSE

De stijgende rente op Amerikaans 10-jarig schatkistpapier zorgt voor onrust op de aandelenmarkten. Volgens Morgan Stanley is deze stijging echter gerechtvaardigd. De stijging is een weerspiegeling van het groeiende vertrouwen in de economische vooruitzichten van de Verenigde Staten.

De rente op 10-jarig schatkistpapier steeg donderdag tot boven de 1,7%, het hoogste niveau in meer dan een jaar. Dit gebeurde ondanks het feit dat de Federal Reserve beleggers geruststelde dat het geen plannen had om de rente op korte termijn te verhogen of om zijn programma voor het kopen van obligaties af te bouwen.

Volgens Jim Caron, portefeuille manager bij Morgan Stanley, wijst deze recente stijging van de obligatierente niet op een verstrenging van de financiële voorwaarden.
Hij stelt:

De markt rekende op dit niveau, na de aankondiging van de Federal Reserve.

Zeer bullish voor economie VS

Nadat de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Reserve werd afgerond, verklaarde de centrale bank dat er een sterkere economische groei ziet, dan ze eerder hadden geschat. De bank verwacht nu een groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product van 6,5% in 2021. In eerdere prognoses ging de Federal Reserve uit van een groei van 4,2%.

De centrale bank verwacht ook dat de kerninflatie dit jaar zo’n 2,2% zal bedragen. Op langere termijn wordt wel verwacht dat deze rond de 2% zal blijven.

Michael Spencer, hoofdeconoom bij Deutsche Bank, sloot zich aan bij de uitspraken van de Federal Reserve. Hij verklaarde dat het volkomen normaal is dat de rentestanden van lange termijn obligaties aan het stijgen zijn.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.