VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 6 november 2020 - Economie

Moody’s: Grote risico’s voor Amerikaanse economie

door SVEN VAN GASSE

De Amerikaanse economie heeft in de voorbije periode tekenen van herstel laten zien. Volgens Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s, zou dit herstel echter tot stilstand kunnen komen gezien de fors toenemende Covid-19 besmettingen in het land en een gebrek aan extra steunmaatregelen.

Het Internationaal Monetair Fonds zei vorige maand dat de Amerikaanse economie naar verwachting met 4,3% zal krimpen. Deze vooruitzichten zij veel positiever dan de vorige prognose van een krimp van 8%.

Zandi denkt echter dat er grote risico’s zijn dat het herstel zal stoppen en de Amerikaanse economie weer zal krimpen.

De Verenigde Staten hebben op woensdag voor het eerst meer dan 100 000 nieuwe Covid-19 besmettingen op 1 dag waargenomen. Zandi is ervan overtuigd dat dit op termijn schade zal aanrichten.

Door de toename van het aantal besmettingen zouden de Verenigde Staten in de voetsporen van Europa kunnen treden. Het traject van Europa loopt ongeveer 4 tot 6 weken voor. Zandi wees op het feit dat landen in Europa nieuwe beperkingsmaatregelen en zelfs lockdowns hebben opgelegd om het Covid-19 virus in te dammen.

Hij stelt:

Er is een forse toename van Covid-19 besmettingen. Dit zal op termijn schade beginnen aanrichten.

Gebrek aan economische steun

De Amerikaanse overheid heeft al $2 biljoen aan steun, CARES Act, verleend. Volgens verschillende experts is het broodnodig dat er nog een extra steunpakket aangekondigd wordt. Het gebrek hieraan verergert de vooruitzichten.

Veel van de maatregelen van het eerste steunpakket zijn verlopen of zullen binnenkort aflopen. De onderhandelingen voor een nieuw pakket bereikte een impasse omdat de Republikeinen en Democraten het niet eens konden worden over de omvang van het pakket en de precieze maatregelen.

Zandi denkt zelfs dat er geen nieuw stimuleringspakket zal zijn tot aan de presidentiële inhuldiging in januari.

Hij stelt:

Op korte termijn zullen er geen nieuwe stimulansen zijn. Naar alle waarschijnlijk pas na de presidentiële inhuldiging in januari 2021.

Bron: CNBC

Foto: iStock

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.