Onze mailbox zit vol vandaag met vragen over het nieuws van Michael Burry. De bekende investeerder – o.a. van de film de ‘Big Short’ – is flink short gegaan door puts op de S&P 500 en de QQQ-index te kopen:
De meerderheid van zijn porto zit nu dus long puts en daardoor short op twee indices die voor een groot deel worden gedragen door techaandelen.
Of wij daar ook bang van worden?
De laatste keer dat Burry beleggers de stuipen op het lijf joeg was in eind januari dit jaar. Toen hij een tweet de wereld in slingerde met een glasheldere boodschap:
De beurzen zijn daarna in een rallymodus geschoten die we al 18 maanden niet meer hebben gezien.
Twee dingen die belangrijk zijn om te kaderen:
1. Burry is meer een trader dan een investeerder. Hij wisselt de samenstelling van zijn portefeuille vaker dan dat er verkiezingen in Europa zijn.
2. Een goede trader, kan ook goed verliezen. Neem bijvoorbeeld onze Optie Trader. Daar zijn verliezen van 100% niet uitgesloten, net zoals winsten van een paar honderd procent ook geen abnormaliteit zijn.
De grote winsten maken de verliezen ruimschoots goed. Tenminste… als je tegen je verlies kan. Heel veel beleggers kunnen dat niet.
Dat weten wij ook uit ervaring. We hebben genoeg klachten gehad van beleggers die na een paar verliezers bij de Optie Trader besloten dat onze traders er niets van konden en de dienst niet meer meededen.
Om vervolgens lijdzaam te moeten toekijken hoe de ene na de andere multibagger met calls werden gescoord.
— Lees ook: Volg hier onze pro (optie) traders —
Beleggers gaan er al snel van uit dat Burry met zijn positie inspeelt op een grote crash en economische malaise die jaren zal duren. Alleen omdat hij in 2008 de crisis goed voorspelde.
Maar Burry is vooral een trader. Die heel vaak fout zit. En heel goed is in verliezen (een positieve eigenschap voor traders). En zijn posities volgende week al weer kan hebben veranderd.
De meeste investeerders, die een portefeuille opbouwen die niet iedere twee weken volledig wordt omgegooid, doen er in onze optiek veel verstandiger aan om te kijken naar iemand die ook belegt voor de lange termijn.
Bijvoorbeeld Warren Buffett.
Maar om nog even terug te komen op Burry. We hebben al vaker geschreven over een afkoeling van technologie. En dat we ons nu veel liever positioneren in energie en materialen.
Dat Burry juist de QQQ en de SPY pakt om short te gaan, die worden gedragen door techaandelen, geeft eigenlijk aan dat hij vooral negatief is op snel opgelopen techaandelen.
Waar we hem overigens in kunnen volgen.
Als wij nu naar de markt kijken, dan zien we twee dingen:
1. De rente stijgt verder.
2. Energie-aandelen die rentegevoelig zijn, blijven ook stijgen. Maar materialen doen dat niet.
Dat is in onze visie een van de grootste misprijzingen in de markt, waarbij materialen niet zijn geprijsd naar de hoge rente en dus nog een flinke – flinke – herstelbeweging gaan maken.
Bullish op materialen.
Hieronder zie je wat we bedoelen:
De bovenste lijn is die van de ‘materials ETF‘. Denk bij materials aan bedrijven die met materialen werken zoals staal, aluminium, maar ook meststoffen en koper en dergelijke.
De onderste lijn, is die van de tienjaarslening in Amerika. Die stijgt al weken.
Maar, materialen, zijn al weken aan het dalen. Terwijl die juist hoger zouden moeten schieten, gelet op de achterliggende boodschap van een hogere rente: er zit nog veel inflatie in het systeem.
Daarom zien wij dit als een enorme mismatch.
Maar terwijl iedereen zich drukt maakt om de puts van Burry, vergeten ze het echt belangrijke nieuws. Namelijk dat er goud geld voor het oprapen ligt, als je nu investeert in dit soort bedrijven.
Een eerste bevestiging hebben we afgelopen zondag al gezien. De CEO van Cleveland Cliffs, kwam naar buiten met een overnamebod op American Steel goed voor ongeveer $35 per aandeel. De helft van het bod was in aandelen CLF.
Maandag reageerde de koers van American Steel direct positief, met een koerssprong van ongeveer 30%.
Het bod werd echter afgewezen door American Steel, dat het te laag vond. En nu aan het kijken is of het bedrijf op een andere manier kan worden verkocht.
Later in de middag kwam er direct een ander bod van Esmark, die $35 wou betalen en dan volledig in cash.
CLF is een van de betere bedrijven in de staalbusiness. En die zagen precies wat wij zien in de staalsector: een enorme onderwaardering en koopjes die voor het oprapen liggen.
American Steel is zelf ook niet gek. En ziet dat de prijs die werd geboden, veels te laag is en niets meer dan een opportunistisch bod van een rivaal die nu goedkoop hoopt te shoppen.
Raden en gokken welke puts Burry heeft gekocht en hopen dat hij het deze keer bij het rechte eind heeft, zien wij niet als de juiste trade.
Goedkoop de materialen-sector opkopen, waarbij de CEO’s van dit soort bedrijven nu precies hetzelfde proberen te doen, zien wij als de veel logischere stap.
Hier valt geld te verdienen. Want dit is de sector die volledig is misprijsd, als we kijken op macroeconomisch gebied. En volledig ondergewaardeerd is, als we het afzetten tegen andere inflatiegevoelige sectoren.
TURBO BULLISH.
En de beste research voor deze sector, vind je in de lage landen bij het Energy en Resources Rapport van BeursBrink:
Abonneer op het Energy Rapport
— Lees ook: De beste energie en grondstoffen kooptips—
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.