Nederland - 2 juli 2024 - Aandelen
door AMY YASSIM

Meta schendt EU Antitrustregels

Meta, het moederbedrijf van Facebook, wordt door de EU beschuldigd van schending van antitrustregels. Dit komt door hun nieuwe abonnementsdienst voor Facebook en Instagram in Europa. De Europese Commissie zegt dat gebruikers moeten kiezen tussen betalen voor een advertentievrije ervaring of toestemming geven voor gepersonaliseerde advertenties. Dit wordt een “betaal of stem toe”-model genoemd.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Meta, dat zo’n 3% daalde na de aanklacht:

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

Europese aandacht voor persoonlijke data in advertentiekeuzes

De Commissie stelt dat deze keuze gebruikers dwingt om hun persoonlijke gegevens te delen. Ze zeggen dat er geen gelijkwaardig alternatief is dat minder persoonlijke gegevens gebruikt. Meta introduceerde deze dienst vorig jaar, na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie.

Een woordvoerder van Meta zegt dat hun model voldoet aan de richtlijnen van de hoogste rechter in Europa en de DMA. Ze voegen toe:

“We kijken uit naar verdere constructieve dialoog met de Europese Commissie om dit onderzoek af te sluiten.”

— Lees ook:  Zó investeer je in hoge dividendaandelen

Potentiële boetes onder de Digital Markets Act

Volgens de Europese Commissie voldoet Meta’s dienst niet aan de Digital Markets Act (DMA). Deze wet werd dit jaar in maart van kracht en wil oneerlijke praktijken van grote techbedrijven aanpakken.

Bedrijven die de wet overtreden, kunnen boetes krijgen tot 10% van hun wereldwijde jaaromzet. Bij herhaalde overtredingen kan dit oplopen tot 20%.

Mocht Meta schuldig bevonden worden, kan de boete oplopen tot $13,4 miljard. Dit is gebaseerd op hun jaaromzet van 2023. Meta heeft nu de kans om zich schriftelijk te verdedigen.

— Lees ook: De handleiding over aandelen kopen

Bron: CNBC
Foto: iStock


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.