Nederland - 30 november 2020 - Aandelen

Markten verwachten een perfect 2021

door SVEN VAN GASSE

De Amerikaanse aandelenmarkten hebben op vrijdag nieuwe recordhoogtes bereikt. Nu Covid-19 vaccins steeds dichterbij komen, verwachten beleggers een spectaculair economisch herstel en een stijging van de bedrijfswinsten in 2021. Door dit optimisme is er maar weinig ruimte voor fouten.

Verschillende banken hebben hun economische vooruitzichten voor 2021 reeds bekendgemaakt. De consensus is dat er binnenkort een sterk V-vormig herstel zal plaatsvinden.

Er zijn absoluut redenen om optimistisch te zijn. Pfizer heeft toestemming aangevraagd om zijn Covid-19 vaccin te distribueren. Er wordt verwacht dat de goedkeuring snel zal bevestigd worden. Hiernaast zal biotech bedrijf Moderna op maandag een aanvraag indienen.

Zakenbank UBS stelt:

De beschikbaarheid van een vaccin zal de weg vrijmaken voor een duurzaam herstel.

Geen ruimte voor fouten

Hoewel het optimisme zeker te begrijpen is, zijn er nog steeds verschillende zaken die kunnen mislopen. Door de hoge verwachtingen is er daarom weinig tot geen ruimte voor fouten.

Ten eerste kunnen er moeilijkheden opduiken in de wereldwijde distributie van de vaccins. De eerste stap was het creëren van veilige en effectieve vaccins, wat aan het lukken lijkt. Het zal echter nog heel wat voeten in de aarde hebben om dit vaccin wereldwijd aan de man te kunnen brengen. Dit zal één van de grootste logistieke uitdagingen ooit zijn.

Ten tweede zijn er nog de problemen over mogelijk bijkomende stimuleringsmaatregelen. Centrale banken hebben duidelijk gemaakt dat zij van plan om meer stimuli te geven wanneer dit nodig geacht wordt. Er is echter weinig bereidheid, vooral in de Verenigde Staten, voor nog meer overheidsuitgaven. Geen of kleinere hulppakketten zouden voor paniek en ongerustheid kunnen zorgen.

Tot slot is er nog het wisselvallige consumentenvertrouwen. In veel opzichten is het herstel een zaak van vertrouwen. Nadat in de lente de lockdowns eindigde, herstelden de uitgaven van de gezinnen en bedrijven zich snel. Wat als consumenten en bedrijven echter terughoudender zullen zijn na de tweede golf? Deze mogelijkheid is zeer klein maar kan toch niet worden uitgesloten.

Bank of America stelt:

Tegenslagen in verband met het vaccin, de distributie ervan of een vertraagde stimulus zullen op het optimisme wegen.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.