Beste belegger,

Soms zijn er van die beleggingskansen. Die door de grote massa over het hoofd worden gezien. Unieke plekken, waar het geld vaak nog voor het oprapen ligt.

Bijna altijd zijn de grote jongens daarvan exact op de hoogte. Die investeren al vroeg in dit soort oorden. En profiteren ruimschoots voordat de grote meute wakker wordt.

Neem Google. Dat heeft zijn huiswerk uitstekend gedaan. Het doet een miljardeninvestering in een van de meest aantrekkelijke investeringsplekken ter wereld: Polen.

Google doet dat niet voor niets.

Polen staat immers op plek 2 in de top-5 van ‘Beste landen ter wereld om te investeren of zaken te doen’.

Hoe het komt dat Polen zo aantrekkelijk is om in te beleggen? Dat vertellen wij u in deze analyse.

Polen is de groeikampioen van Europa

Een korte geschiedenisles.

De wortels voor het huidige economische groeisucces van Polen liggen in 1989. Toen stond de Sovjet-Unie toe dat in het communistische Polen vrije verkiezingen werden gehouden.

De communistische partij leed een dikke nederlaag. Maar kon zich toch nog een paar jaar handhaven in de regering. Ondertussen kon de democratie zich ontwikkelen in Polen.

Belangrijke hobbel die moest worden genomen: de postcommunistische recessie in 1991. De economie kwam toen in vrije val.

Maar Polen voerde een grondige economische hervorming door. En heeft tot op de dag van vandaag een prima economisch beleid gevoerd.

De vruchten die Polen hiervan plukt:

 • Sinds 1995 is Polen de snelstgroeiende grote economie ter wereld. Onder grote landen met een vergelijkbaar ontwikkelingsniveau. Het verslaat zelfs Zuid-Korea, Singapore en Taiwan.
 • Polen is de enige postcommunistische economie, waar de inkomsten voor de hele samenleving sneller zijn gegroeid, dan het gemiddelde van de G-7.
 • Polen is veruit de meest succesvolle economie van Europa geworden. Sinds 1989 is het BBP per hoofd van de bevolking met bijna 150% gegroeid. Dat is meer dan in welk ander Europees land.

De snelst groeiende Europese economie sinds de financiële crisis

Dat de Poolse economie zo ontzettend hard groeit, is eigenlijk heel bijzonder. Kijk maar waar het vandaan komt. En vergeet niet dat de hele wereld in 2008 gebukt ging onder een enorme financiële crisis.

Hoewel, de hele wereld?

Polen niet.

 • Tot de financiële crisis in 2008 was Polen snelste groeier nummer 3 in Europa.
 • Sinds de crisis is Polen veruit de snelste Europese groeier geweest!

Terwijl de rest van Europa in recessie raakte na het begin van de wereldwijde crisis in 2008, bleef Polen groeien.

In bijna heel Europa was er een groeikrimp. Maar in Polen groeide de economie keihard door. Nu nog steeds trouwens.

 • In 2018 was de Poolse groei 5,1%.
 • In 2019 voorspelt de Europese Commissie een groei van 4,4%.

In vergelijking: de gemiddelde groei in de wereld was 2,7% in 2019.

Daarom gaat Google voor Polen

Terug naar Google. Dat investeert natuurlijk niet alleen in Polen, omdat de economie zo hard groeit.

Google kiest onder anderen voor Polen, vanwege de gunstige ligging. Die is ideaal om klanten in Midden- en Oost-Europa te helpen profiteren van Google’s cloudservices.

Daarom bouwt Google in Warschau een mega datacenter, om die ‘cloud-regio’ te kunnen bedienen.

Ook de makkelijke toegang tot de Oostzee en daarmee Scandinavië, maakt Polen zeer interessant voor buitenlandse investeerders.

94% van de buitenlandse investeerders zou opnieuw in Polen investeren

Polen heeft dan ook een hele goede reputatie opgebouwd bij investeerders.

We noemden dus al de fenomenale groei en de ideale ligging. Maar, er is veel meer dat Polen zo aantrekkelijk maakt voor investeerders.

 • Voortvarend economisch beleid – Polen heeft sinds 1989 steeds kwalitatief zeer goede beleidsmakers gehad (die in het Westen hebben gestudeerd. En hun woordje over de grens spreken).
 • Vriendelijke zakelijke omgeving – Investeerders waarderen de vriendelijke zakelijke omgeving enorm: zakelijke partners zijn transparant en betrouwbaar.
 • Grote consumentenmarkt – De consumentenmarkt in Polen is 38 miljoen mensen groot.
 • Up to date Infrastructuur – Ook de kwaliteit en ontwikkeling van de infrastructuur (zowel vervoer als technisch) in Polen is een dikke pre.
 • Gekwalificeerde beroepsbevolking – De Pool stond vooral bekend om zijn enorme arbeidsethos. Maar tegenwoordig is de Poolse beroepsbevolking net zo goed opgeleid als de Duitse. En die opleiding kost ze ook nog eens minder geld. Zoals uit de afbeelding hierna blijkt.

Logisch dat 94% van de buitenlandse investeerders aangeeft, opnieuw in Polen te zullen investeren.

Dat blijft niet bij woorden. Want in het eerste kwartaal van dit jaar namen de buitenlandse investeringen met 48% toe ten opzichte van vorig jaar.

Polen: nummer 2 beste land ter wereld om te investeren of zaken te doen

Polen staat dus niet voor niets op plek 2. In CEO World Magazine’s top-5 van ‘Beste landen ter wereld om te investeren of zaken te doen’. Het scoort gewoon enorm goed op punten die beleggers belangrijk vinden.

Al die goede pers en cijfers leggen Polen geen windeieren. Ga maar na.

Eind 2018 ontving Polen de status “ontwikkeld” in plaats van “opkomende markt” van de FTSE Russell indexen. Dit betekent dat Poolse aandelen nu ook werden opgenomen in indexen voor beleggers, die willen beleggen in ontwikkelde landen.

Daarmee is Polen het eerste postcommunistische land ooit, dat deze status krijgt.

Wanneer straks steeds meer beleggers Polen beschouwen als “ontwikkeld”. Dan kan dat voor steeds meer interesse zorgen bij beleggers. Niet te vergeten een toestroom aan kapitaal.

Beleggen in Polen: uitdagend maar uiterst interessant voor opportunistische value-beleggers

Nu is het voor beleggers best nog wel een uitdaging. Om te beleggen in Polen.

 • Weinig brokers bieden beleggen in Polen aan.
 • Veel Poolse aandelen worden niet gevolgd door analisten en
 • daarom is er vanuit institutionele en particuliere beleggers weinig animo.

Toch maken dit soort zaken het voor opportunistische value-beleggers juist interessant. Beleggen in Poolse aandelen. Want waarde is er zeker te vinden. En u kunt maar beter positie hebben ingenomen, voordat de massa instapt.

U heeft namelijk de tijd, om de aandelen verder te laten ‘rijpen’. Want Polen is nog in volle ontwikkeling. Met een jaar of 10 zal die ontwikkeling nog veel verder gevorderd zijn.

Ga dan ook voor de iets langere termijn. Een jaar of 5 tot 10. U zult zien dat het wachten beloond wordt. Zeker gezien de perspectieven van Polen en de groei die ze al 30 jaar laten zien.

Wij hebben alvast 5 prachtige aandelen voor u geselecteerd. Aandelen die op de aangegeven termijn mooie rendementen zullen laten zien.

Deze groeibriljanten presenteren wij u in een e-book special over Polen.

Meeliften op de Poolse groeigolf: 5 kooptips op een rijtje

Aandeel # 1 – Entertainer die op goud zit

Dit entertainmentbedrijf heeft een ijzersterke balans en unieke intellectuele eigendommen.

Binnenkort wordt het nieuwste product gelanceerd. Voorproefjes hebben tot enthousiaste pers geleid. Insiders verwachten een kaskraker: 1 tot 2 miljard euro omzet moet haalbaar zijn.

Aandeel # 2 – Wereldspeler in de reisbranche

Polen wordt steeds populairder als vakantiebestemming. Reden om voor deze dividendbetaler (bijna 3%) uit de reisbranche te kiezen.

Recentelijk werd het business model omgegooid. Van vastgoed bezit naar het uitbaten ervan. De verkoop van de Oost-Europese vastgoedportefeuille (incl. Polen) wordt op meer dan 1 miljard geschat.

Aandeel # 3 – Pools kantorenvastgoed

Met al die buitenlandse investeringen en topbedrijven die zich vestigen, is een bedrijf in kantorenvastgoed natuurlijk een prima manier om mee te liften op de Poolse groei.

De bezettingsgraad ligt op 95% en het bedrijf kan zeer goedkoop lenen om haar portefeuille verder uit te breiden. Aandeelhouders krijgen bijna 6% dividend uitbetaald.

Aandeel # 4 – Poolse energiemagnaat

Deze Royal Dutch Shell van Oost-Europa verdubbelde de dividenduitkering sinds 2013. Dat kan het ook doen, gezien haar kasstroom. Die bedroeg in 2018 meer dan een miljard euro.

Momenteel betaalt u amper meer dan de boekwaarde voor dit bedrijf met stevige marktpositie in Oost-Europa / Polen.

Aandeel # 5 – De Ahold Delhaize van Polen

Snelgroeiende supermarktketen die verder wil uitbreiden. Stijgende lonen en dalende werkloosheid spelen het bedrijf mooi in de kaart.

Groei gaat tot 2024 voor dividend. De verwachting is dat de omzet binnen 4 jaar verdubbelt.

Het e-book dat u helpt profiteren van het Poolse groeigeweld

Uitgebreide analyses van de Poolse groeiperspectieven en de vijf kooptips kunt u op uw gemak bekijken in ons e-book.

Dat heeft u trouwens zo in uw bezit. Betalen doet u maar 1 keer in uw leven. Dat is het mooie aan onze e-books: die komen met LIFETIME GARANTIE!

Als er updates van het e-book verschijnen, dan ontvangt u die voor nop. Zolang als het e-book bestaat. Hetzelfde geldt voor:

 • updates over kooptips,
 • nieuwe kooptips en
 • alerts over kooptips.

Kortom, 1 keer betalen = voor altijd alles over het Polen e-book tot uw beschikking.

Bestel het Polen Ebook

Kosten: 74,50 (eenmalig) Ga verder

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.