Nederland - 2 november 2018 - Aandelen

Lagere resultaten PostNL voorzien

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) PostNL heeft in het derde kwartaal van 2018 vermoedelijk minder omzet en een lager bedrijfsresultaat geboekt. Dit verwachten 9 analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus voor het derde kwartaal, waarvan de cijfers maandag voorbeurs verschijnen.

De omzet van de post- en pakketbezorger bedroeg volgens de analisten over het derde kwartaal 646 miljoen euro. In dezelfde periode in 2017 lag de omzet nog op 809 miljoen euro. De postbezorging in Nederland droeg naar verwachting 372 miljoen euro bij aan de omzet in het afgelopen kwartaal, terwijl er bij pakketbezorging naar verwachting een omzet werd gerealiseerd van 378 miljoen euro.

Volgens ING wordt vooral uitgekeken naar het vierde kwartaal, wanneer PostNL een inhaalslag kan maken. Het postbedrijf liep inkomsten mis door nieuwe verplichtingen omtrent het vervoer van zakelijke post. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt legde PostNL voor de zakelijke markt toegangs- en tariefverplichtingen op vanwege haar dominante positie. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigde evenwel het besluit en schrapte daarmee de aan PostNL opgelegde verplichtingen, zoals de voorwaarden en tarieven waarmee andere postvervoerders toegang krijgen tot het postnetwerk van PostNL.

Naar verwachting van PostNL leidt een nieuwe verrekening met postvervoerders in het vierde kwartaal van 2018 tot een verhoging van het onderliggende cash bedrijfsresultaat van zo’n 7,5 miljoen euro.

Kostenbesparingen

De aandacht zal ook liggen bij de kostenbesparingen. Analisten wezen er eerder nog op dat die zich in de tweede helft van het jaar moeten doorzetten om aan de outlook voor heel 2018 te kunnen voldoen. Naar verwachting van analisten zullen de kostenbesparingen in het afgelopen kwartaal 17 miljoen euro zijn geweest. Voor heel 2018 mikt de bedrijfsconsensus op kostenbesparingen ter waarde van 48 miljoen euro.

De kostenbesparingen moeten deels de daling van de briefpostvolumes compenseren. PostNL zag deze volumes in het derde kwartaal volgens de bedrijfsconsensus met 10,6 procent op jaarbasis dalen.

Het onderliggende bedrijfsresultaat zou afgelopen kwartaal volgens de analisten zijn uitgekomen op 27 miljoen euro, waar dit resultaat vorig jaar nog 45 miljoen euro was. Het onderliggende contante bedrijfsresultaat zal naar verwachting van de analisten uitkomen op 19 miljoen euro, waar vorig jaar nog 31 miljoen euro in de boeken werd gezet.

Outlook

PostNL mikt voor 2018 op een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 160 miljoen tot 190 miljoen euro. PostNL wil een progressief dividend blijven uitkeren.

Analisten die bijdroegen aan de consensus denken dat de doelstelling voor 2018 haalbaar is. Zij mikken gemiddeld op een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 168 miljoen euro.

Op een groen Damrak koerste het aandeel vrijdag 1,8 procent hoger op 2,64 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.