Nederland - 11 november 2020 - Europa

Lagarde waarschuwt voor vaccin-optimisme

door SVEN VAN GASSE

De voorzitter van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, waarschuwde op woensdag tegen het optimisme van een onmiddellijk positief economisch effect van een Covid-19 vaccin. Ze gaf ook meer uitleg over wat de centrale bank in de komende periode zal doen.

Pfizer en BioNTech kondigde op maandag aan dat hun kandidaat-vaccin voor 90% effectief was. Dit optimisme voedt de verwachting dat de Covid-19 pandemie in de nabije toekomst volledig tot het verleden zal behoren.

Hoewel het vaccin nieuws van Pfizer uiteraard positief was, waarschuwt Lagarde dat de Covid-19 pandemie nog niet voorbij is. We zullen de komende periode nog steeds te maken krijgen met opstoten van het virus en verscherpingen van de maatregelen.

Het zal nog heel wat voeten in de aarde vergen voordat het vaccin wereldwijd verspreid zal zijn en voordat een groot deel van de wereldbevolking effectief zal gevaccineerd zijn. De economische vooruitzichten voor 2021 zullen dus nog een lange tijd turbulent blijven.

Christine Lagarde stelt:

Het herstel zal hierdoor niet lineair, maar eerder onstabiel zijn.

Mogelijk nieuwe stimulus in december

De Europese Centrale Bank liet vorige maand doorschemeren dat er nog voor het einde van dit jaar een nieuwe monetaire stimulans moet komen. De centrale bank hield toen het beleid ongewijzigd , maar zei dat dit in december mogelijk zou kunnen veranderen op basis van de komende gegevens.

Op woensdag suggereerde Lagarde dat de ECB waarschijnlijk de leenkosten voor banken nog eens zou verlagen, evenals het aanpassen van het Pandemic Emergency Recovery Purchase Program (PEPP).

De huidige maatregelen hebben hun effectiviteit in de huidige omgeving bewezen, aldus Lagarde. Hierdoor zullen zij waarschijnlijk de belangrijkste instrumenten blijven voor de aanpassing van het monetaire beleid.

Analisten verwachten dat verdere renteverlagingen eerder onwaarschijnlijk zijn. Klaas Knot, bestuurslid bij de ECB, zegt echter dat deze optie niet uitgesloten is.

Hij stelt:

Voorlopig sluiten we geen enkele bijkomende maatregel uit.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.