Nederland - 25 januari 2021 - Economie

Lagarde: “Herstel kan vertragen maar mag zeker niet ontsporen”

door SVEN VAN GASSE

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, hoopt dat 2021 alsnog het jaar van het economisch herstel wordt. De lockdowns en besmettelijkere nieuwe varianten zorgen echter wel voor ongerustheid.

De eurozone kampt met een sterke toename van het aantal Covid-19 gevallen, strenge beperkingsmaatregelen en een trage uitrol van vaccins. Dit leidt tot nieuw economische problemen voor de regio, die in 2020 naar schatting met meer dan 7% zal zijn gekrompen.

Volgens Lagarde is het nog steeds mogelijk dat de economie in de regio in 2021 zal herstellen. De weg hiernaartoe lijkt echter wel wat vertraging op te lopen maar mag zeer niet ontsporen.

Europese landen zijn eind december reeds begonnen met het vaccineren van haar burgers. De uitrol van de vaccins stuit echter op veel kritiek omdat deze te traag zou verlopen. Astrazeneca en Pfizer kunnen ook minder vaccins leveren dan aanvankelijk was afgesproken.

Lagarde stelt:

We hopen dat 2021 het jaar van het herstel wordt. Dit herstel zal in 2 fases verlopen, waarbij fase 1 zal te kampen hebben met erg veel onzekerheid.

Stimulus blijft

De laatste economische gegevens van de ECB wijzen op een krimp in het laatste kwartaal van 2020. Deze krimp zal ook een impact hebben op het eerste kwartaal van 2021.

In december schatte de ECB dat het bruto binnenlands product in 2021 en 2022 respectievelijk met 3,9% en 2,1% zal groeien. Deze prognoses zijn echter sterk afhankelijk van hoe de pandemie zich ontwikkelt en hoe snel burgers kunnen worden gevaccineerd.

De ECB heeft vorige week besloten om haar omvangrijke monetaire stimuleringsmaatregelen te behouden. Hiernaast zullen de rentetarieven van de centrale bank ook op een historisch laag niveau blijven om de kredietverlening in de regio verder te stimuleren.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.