Nederland - 29 september 2020 - Azië

“Laagste groei in Azië in meer dan 50 jaar door pandemie”

door SVEN VAN GASSE

De Covid-19 pandemie heeft de hele wereld nog steeds stevig in haar greep. Volgens de Wereldbank zal de pandemie voor de kleinste  groei in Azië in meer dan 50 jaar zorgen. Hiernaast waarschuwen ze dat tot 38 miljoen mensen in armoede zullen terechtkomen.  

De groei in de regio zou dit jaar naar verwachting op 0,9% uitkomen. Dit is het laagste niveau sinds 1967.

De Chinese economie zou dit jaar naar verwachting met 2% groeien. Deze groei wordt gestimuleerd door de toegenomen overheidsuitgaven, een sterke export en een laag percentage aan nieuwe Covid-19 besmettingen sinds maart. De groei wordt echter wel afgeremd door een mindere binnenlandse consumptie.

Volgens de Wereldbank zou de rest van Oost- en Pacific-Azië naar verwachting met 3,5% krimpen.

Zwaar getroffen

De pandemie en de inspanningen om de verspreiding van het virus in te dammen, zoals lockdowns, hebben geleid tot een aanzienlijke inperking van de economische activiteit.

De binnenlandse problemen werden nog verergerd door de recessie die de pandemie veroorzaakte. De economieën in Oost- en Pacific-Azië, die afhankelijke zijn van handel en toerisme, zijn hierdoor erg hard getroffen.

Landen in de regio zullen wellicht fiscale hervormingen moete doorvoeren om inkomsten te genereren als reactie op de economische en financiële gevolgen van de Covid-19 pandemie. Sociale beschermingsprogramma’s kunnen hiernaast de integratie van werknemers in de economie ondersteunen.

De Wereldbank stelt:

Landen moet goed functionerende sociale beschermingsprogramma’s en een goede implementatie-infrastructuur, zijn in staat geweest om beter te herstellen.

Armoede

De economische schok van de Covid-19 pandemie zal ook leiden tot meer armoede. Op basis van ervaringen uit het verleden en de laatste voorspellingen inzake het bruto binnenlands product, zou de armoede zich kunnen uitbreiden naar 33 tot 38 miljoen mensen.

De pandemie verklaarde ook dat 33 miljoen mensen, die zonder de pandemie aan de armoede zouden zijn ontsnapt, dit jaar nog in armoede zullen blijven leven.

Volgens Victoria Kwakwa, vicepresident bij de Wereldbank, zijn er echter wel oplossingen:

De regio wordt geconfronteerd met een ongekende reeks uitdagingen. Er zijn echter slimme beleidsopties beschikbaar zoals een goede sociale bescherming, die de gevolgen hiervan kunnen verzachten.”

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.