Nederland - 12 juli 2022 - Aandelen
door RAJA SPEET

Korte marktupdate: aandelen en crypto

We geven al een tijdje aan dat we in een berenmarkt zitten. En dat wij die berenmarkt graag aanpakken om sectoren zoals energie, grondstoffen (inclusief edelmetalen) en huizenbouwers te kopen. Dat klinkt heel contrair, want een groot deel van de angst onder beleggers is momenteel een recessie.

Wat renteverhogingen doen met activa (met utility)

Als je de emotie uit de rekensom haalt, zal je zien dat op momenten dat de Fed aan een cyclus van renteverhogingen begint, dit tijdens de afgelopen 3 cycli altijd gepaard is gegaan met stijgingen van assets met utility. Onderstaande grafiek geeft dat aan:

Nu zitten we nog heel erg in een modus waarin veel beleggers denken ‘cash is king’. Dat zal echter eindigen. Want met inflatie van 8%, is cash of obligaties, helemaal geen koning.

Of we het nu leuk vinden of niet, er gaat weer een moment komen dat geld aan het werk gezet moet worden. En wij verwachten niet, dat dit geld dan aan het werk wordt gezet in bedrijven die veel kapitaal moeten lenen om hun business draaiende te houden.

Daarom blijven wij voorstander van geduldig en vooral gespreid assets te kopen, die historisch gezien goed acteren tijdens een cyclus van renteverhogingen. En dan kom je al snel bij grondstoffen en energie uit.

Tech aandelen

Maar, het is ook goed om nu eens naar tech te kijken. Want de technologiesector is eigenlijk de sector die ons met de beurzen op het huidige niveau heeft gebracht. Hieronder een lijstje met favorieten tijdens de laatste bullmarket:

  • Netflix: -76% sinds de top in 2021
  • Zoom Video: -85,26% sinds de top in 2020
  • Meta/Facebook: -52,16% sinds de top in 2021
  • Fubo: -95,43% sinds de top in 2021
  • Shopify: -81,49% sinds de top in 2021

De beste graadmeter voor deze sector, vinden wij de ‘Arkk Innovation ETF’. Dit is een ETF die heel tekenend is voor de brede techmarkt: een gigantische run na corona, om vanaf 2021 langzaam te dalen en in 2022 een versnelling naar beneden te zien. Kijk even naar onderstaande grafiek:

Een van de dingen die opvalt, is dat de sector die ons naar beneden heeft gebracht, al sinds mei gestopt is met dalen. Sterker nog: er is sprake van stabilisatie, met nu zelfs – technisch gezien – de eerste pogingen tot een opwaartse uitbraak.

Dit ziet er niet heel bearish uit, maar eerder hoopgevend. En hoewel de berichten in de media met de dag slechter worden, zien we datzelfde sentiment niet meer direct gereflecteerd in de beurskoersen. Dat zien wij als gunstig.

De cryptomarkt

Dan door naar de cryptomarkt, waar ook een ravage heeft plaatsgevonden. In onze laatste update over de cryptomarkt, gaven we aan dat we Bitcoin koopwaardig vonden rond de $19.000. Hieronder een maandgrafiek:

Een ding dat we bij crypto niet moeten vergeten: het is vooral een markt die heel erg particulier gedreven is. Er zijn nog weinig institutionele beleggers (al worden dat er steeds meer). Waarbij het bovendien een markt is die zwaar beïnvloedt wordt door leverage. Maar uiteindelijk wel een markt, die nu de grootste kanshebber is om ons naar een volgend niveau in de digitale wereld te katapulteren. Daar wil je als belegger blootstelling aan hebben (althans, dat is onze visie).

Net zoals bij de Arkk ETF die we hierboven hebben aangehaald, zien we ook in de cryptomarkt stabilisatie en geen nieuwe formatie van lagere bodems meer. Natuurlijk hebben we een open markt en is de een z’n mening dat we slechts een adempauze krijgen voordat we dieper dalen, en de ander ziet hier het aanstampen van een bodem.

Wij zien het wel als een positief signaal dat de activa die de aanstichter waren van de berenmarkt, al een tijdje zijn gestopt met dalen. Waarbij we de lagere niveaus interessant vinden om een gemiddelde koopprijs naar beneden te middelen, of nieuwe posities te initiëren.


Uw aandacht op het volgende; we hebben momenteel een enórme korting van maar liefst €1.000,- op het VIP-pakket. Waar u normaal intekent op het VIP-pakket voor €1399 voor 12 maanden, kan dat nu voor slechts €399,-!

 

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.