Nederland - 31 augustus 2020 - Duurzaamheid

“Klimaatverandering groter economisch risico dan pandemie”

door SVEN VAN GASSE

De Covid-19 pandemie heeft in duidelijke termen aangetoond dat de centrale banken een grotere rol moeten spelen in de strijd tegen de klimaatverandering. Ook al lijkt de kwestie in eerste instantie geen verband te houden met het monetaire beleid, aldus Isabel Schnabel die lid is van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank.

De pandemie, die aanvankelijk slechts een gezondheidscrisis was, heeft over de hele wereld economische schokgolven veroorzaakt. Alle landen en centrale banken worden gedwongen om ongekende steun te verlenen ter ondersteuning van de economische activiteit.

Volgens Schnabel moet de ECB de kwestie van de klimaatverandering, aangezien deze een nog groter risico inhoudt dan de huidige pandemie, hoog op de agenda houden bij de herziening van haar beleidskader.

De klimaatverandering is waarschijnlijk de grootste uitdaging waar we mee te maken zullen hebben, veel groter dan de pandemie.

Hoewel de gezondheidsschok waar we nu mee te maken hebben, in eerste instantie niets te maken heeft met het monetaire beleid heeft deze hier toch enorme gevolgen op. Hetzelfde kan gezegd worden over de klimaatverandering en daarom kunnen centrale banken dit niet negeren.

Mogelijke maatregelen

Door haar rol als toezichthouder zou de ECB van banken kunnen eisen dat ze een klimaatrisicobeoordeling geven. Deze zou dan vervolgens de toegang tot financiering door centrale banken kunnen beïnvloeden.

De centrale bank zou de Europese Unie ook kunnen aansporen om een groen element toe te voegen aan haar lang uitgestelde project om een kapitaalmarktunie op te richten. De focus op groene financiering zou de unie een concurrentievoordeel kunnen geven.

De ECB is nu al één van de grootste kopers van groene activa en bezit ongeveer 20% van de groene obligaties die voor haar aankopen in aanmerking komen. Hierdoor is er onder de huidige regels nog weinig ruimte voor meer aankopen.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.