Yield to maturity (YTM)

Kennisbank
Yield to maturity (YTM)

yield to maturity

Yield to maturity (vaak afgekort tot YTM) is een methode voor de berekening van het effectieve rendement van een obligatie als deze tot het einde van de looptijd wordt bijgehouden.

Berekening yield to maturity

De yield to maturity houdt rekening met de huidige koers van de obligatie, de coupons en de aflossing op het einde van de looptijd. In sommige gevallen wordt ook rekening gehouden met belastingen.

Herbeleggen

Als obligatiehouder krijg je gedurende de looptijd van de obligatie regelmatig coupons uitgekeerd. Dit geld zou je dan kunnen herbeleggen waardoor je obligatie toch meer geld opbrengt dan verwacht. De yield to maturity is dan hoger dan oorspronkelijk gedacht.

Als je de coupons van de obligatie echter niet herbelegd, dan blijft de yield to maturity hetzelfde.

Obligaties vergelijken

De YTM wordt voornamelijk gebruikt om verschillende obligaties met elkaar te vergelijken. Als obligaties eenzelfde risiconiveau hebben, maar de yield to maturity is erg verschillend, dan is het best om de obligatie met de hoogste yield to maturity te kiezen.

Let wel op. In de meeste gevallen wil een hoge yield to maturity ook zeggen dat er meer risico verbonden is aan de obligatie.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.