Vermogensbeheer is het beheren van een groot of meerdere grote vermogens op een verantwoorde en duurzame manier.
Vermogensbeheer kan optreden in verscheidene vormen.
Heel wat vermogende mensen hebben een persoonlijke vermogensbeheerder die men kent. Dit kan een bankier zijn, maar ook iemand onafhankelijk.
Anderen kiezen dan weer voor fondsen of voor ETFs om hun geld te beheren.
Een vermogensbeheerder is iemand die het vermogen van 1 of meerdere mensen/instanties beheerd.
Het doel van een vermogensbeheerder, is om het vermogen van zijn klanten zo goed mogelijk te beheren, naargelang het risicoprofiel van diezelfde klanten.
Vaak is het de bedoeling dat vermogensbeheerders de markt verslaan, maar in realiteit gebeurd dit zelden.
Vermogensbeheerders krijgen meestal een vaste vergoeding voor hun diensten, maar ook een variabele vergoeding naargelang hoe goed men presteert.
Wanneer de vermogensbeheerder een bepaalde benchmark haalt krijgt men bijvoorbeeld een extra vergoeding.
Het grote voordeel van vermogensbeheer is dat je niet zelf met je beleggingen bezig moet zijn. Hierdoor heb je meer tijd over voor andere dingen.
Voor actief vermogensbeheer betaal je al snel een jaarlijkse vergoeding van 0,3%. Dit eet natuurlijk een deel van je rendement op. Als je een vermogen hebt van 1 miljoen euro en je laat het beheren aan dit tarief, dan bedraagt de jaarlijkse kost 3.000 euro.
Voor passief vermogensbeheer via ETFs betaal je normaal gezien minder. Dit komt omdat je geld niet actief beheerd wordt (het kost minder moeite voor de fondsbeheerder). Een jaarlijkse vergoeding voor passief beheer kan erg laag zijn. 0,1% is niet ondenkbaar.
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.