Turbo’s zijn beursproducten die in Nederland en België al jaren worden verhandeld. De producten danken hun naam aan de hefboom waarmee wordt gewerkt: door middel van een hefboommechanisme, kan versneld ingespeeld worden op koersbewegingen van een onderliggende waarde.
Met andere woorden: met een turbo kan je veel agressiever inspelen op een verwachte beweging van een aandeel, index, obligatie, valuta of grondstoffen.
Er zijn in Nederland verschillende partijen die Turbo’s uitgeven. Wij werken zelf graag met Turbo’s van Commerzbank, omdat deze makkelijk (en vrijwel bij iedere broker) verhandelbaar zijn en er altijd sprake is van een lage spread. Hierdoor is het eenvoudig en goedkoop om deze producten te verhandelen.
Met een Turbo speel je versneld in op een beweging. Om een voorbeeld te geven, kijken we eens naar de AEX-index.
Er zijn momenteel verschillende Turbo’s op de AEX-index verhandelbaar. Je ziet op onderstaande afbeelding een rijtje Turbo’s met een long en een rijtje Turbo’s met een short karakter.
Een Turbo ‘Long’ geeft aan dat deze Turbo in waarde stijgt op het moment dat de AEX-index stijgt. Een Turbo ‘Short’ geeft aan dat de Turbo in waarde stijgt op het moment dat de AEX-index in waarde daalt.
Een Turbo kan op verschillende onderliggende waardes worden uitgegeven. In dit geval is de onderliggende waarde de AEX-index, maar er zijn ook Turbo’s op grondstoffen, valuta, obligaties en aandelen.
Kenmerkend voor een Turbo, is de hefboom. En voor liefhebbers: in bovenstaande video wordt uitgelegd hoe een hefboom tot stand komt. Laten we nog eens naar de Turbo’s bij Commerzbank kijken:
We weten nu dat de onderliggende waarde de AEX-index is, dat dit een Long Turbo betreft (en dus geld oplevert op het moment dat de AEX-index stijgt). Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de hefboom.
In dit geval heeft de bovenste Turbo een hefboom van 3,1. Dat betekent dat voor iedere 1% die de AEX-index in waarde stijgt, de Turbo met 3,1% in waarde stijgt. Met andere woorden: de Turbo beweegt 3,1 keer sneller dan de onderliggende waarde.
Dat werkt twee kanten op. Op het moment dat de AEX-index met 1% daalt, daalt de Turbo met 3,1%.
Een andere manier om naar de hefboom te kijken, is met het perspectief van positiegrootte. Een hefboom, betekent eigenlijk dat je met een grotere positie werkt. Om een voorbeeld te geven:
Wie 10.000 euro belegt in de AEX-index, weet dat een verlies van 2% resulteert in een geldverlies van 200 euro.
Maar wie diezelfde 10.000 euro volledig belegt in een Turbo met een hefboom van 3,1 op de AEX-index, verliest nu geen 200 euro, maar 620 euro. De beweging gaat immers 3,1 keer sneller.
Dat betekent dus ook dat je met die 10.000 euro’s in de Turbo, eigenlijk hetzelfde effect creëert als een belegging van 31.000 euro. Als je op 31.000 euro, 2% verliest, komt het verlies namelijk uit op 620 euro.
Dit hefboomeffect biedt heel veel voordelen. Je kan daardoor met kleinere bedragen, toch groots profiteren.
Denk bijvoorbeeld aan een portefeuille, die goed ingericht is maar niet voldoende is gespreid in goud. In plaats van 50.000 euro in fysiek goud te beleggen, zou je – afhankelijk van de hefboom – ook gewoon een Turbo long kunnen nemen van bijvoorbeeld 10.000 euro (hefboom 5).
Of wat te denken van een kleine verzekering, in de vorm van een Turbo short op een index? Doordat je werkt met een hefboom, heb je veel minder kapitaal nodig. Dat heeft als grote voordeel dat je met minder kapitaalallocatie toch goed kunt spreiden, maar als nadeel dat de verliezen procentueel gezien een stuk groter kunnen zijn.
Bij BeursBrink gebruiken we in de Turbo Pilot ook Turbo’s. Benieuwd hoe we dat doen? Kijk dan op deze pagina en meld je aan.
Goed, nu we weten wat een Turbo is en wat je met een Turbo kan, is het natuurlijk ook prettig om te weten hoe en wanneer je een Turbo kunt verhandelen.
Voor Turbo’s en Factors gelden handelstijden vanaf 08:00 uur tot 18:30 uur. En wat er precies gebeurt als je Amerikaanse aandelen verhandeld met Turbo’s, buiten openingstijden? Check de video:
Het mooie aan Turbo’s, is toch wel de veelzijdigheid van dit soort producten. Zo kan je op verschillende manieren op bijvoorbeeld de AEX-index inspelen. Natuurlijk kan je er voor kiezen om long te gaan en zo te profiteren van een stijgende AEX-index, maar je kan ook short gaan en speculeren op een daling of juist om een portefeuille in te dekken.
De mogelijkheden zijn ruim, en Michiel sprak hierover met Christophe Cox van Commerzbank. In onderstaand interview, geeft Christophe aan hoe je op de AEX-index kunt inspelen.
Bij beleggen is verlies nemen natuurlijk onvermijdelijk. Het maakt niet uit welke belegger je spreekt: verlies nemen hoort er bij. Dat is met een hefboomproduct niet anders. Alleen in tegenstelling tot met aandelen, zit bij een Turbo de stoploss al vooraf ingebouwd.
In iedere Turbo is een stoploss-niveau ingebouwd om ervoor te zorgen dat je nooit meer verliest dat het geïnvesteerde bedrag. Dat betekent dus dat je nooit meer kan verliezen dan de inleg (maximaal 100% verlies). Op het moment dat de Turbo zijn stoploss bereikt, wordt de handel in de Turbo gestaakt en wordt er een restwaarde uitgekeerd indien mogelijk.
Op bovenstaande afbeelding zie je bijvoorbeeld dat bij de twee Turbo’s bij ABB er een stoploss-niveau is meegegeven. Dat stoplossniveau is verschillend. Bij de bovenste Turbo, wordt deze uitgestopt zodra de koers van 12.5600 is bereikt en bij de onderste Turbo is dat zodra de 18.9400 is bereikt.
Iedere Turbo is voorzien van een ISIN-code. Daardoor is het heel makkelijk om een Turbo op te zoeken en een order door te voeren. Onze ervaring leert dat de meeste grote brokers, eigenlijk altijd de Turbo’s kunnen verhandelen.
En welke Turbo’s dan het meest verhandeld worden? Christophe geeft Michiel een kijkje in de keuken:
Als je gaat zoeken bij Turbo-aanbieders, dan valt op dat er verschillende soorten Turbo’s zijn. Commerzbank heeft bijvoorbeeld BEST Turbo’s, Limited Turbo’s en een hoop andere hefboomproducten.
De ‘klassieke’ Turbo, is een product dat een de beweging van een onderliggende waarde kan versterken. Zowel bij een stijging (Long) of daling (Short) van de onderliggende waarde. Ze hebben geen vervaldatum. Bij de klassieke Turbo is het financieringsniveau niet gelijk aan het stoplossniveau. Hierdoor ontstaat mogelijk een restwaarde bij het raken van de stoploss.
De ‘BEST’ Turbo, kan je ook wel zien als een klassieke Turbo, maar met een hogere hefboom. Die hogere hefboom komt, omdat het financieringsniveau gelijk wordt getrokken aan stoplossniveau.
Een ‘Limited Turbo’ is een Turbo, die vergelijkbaar is aan een BEST Turbo en dus een hogere hefboom heeft. In tegenstelling tot de BEST Turbo, heeft de Limited Turbo echter een afloopdatum. Dat betekent dat de Turbo ook kan worden afgewikkeld als de afloopdatum wordt bereikt, terwijl de BEST Turbo alleen wordt afgewikkeld bij het bereiken van een stoploss.
Disclaimer: alle getipte aandelen en Turbo’s in dit artikel, zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.