Periodiek beleggen

Kennisbank
Periodiek beleggen

Periodiek beleggenPeriodiek beleggen houdt in dat je steeds na eenzelfde periode een belegging uitvoert.

Meestal wordt periodiek beleggen maandelijks (via een machtiging of periodieke overschrijving) gedaan voor eenzelfde bedrag (bijvoorbeeld 300 euro per maand).

Periodiek beleggen is populair bij beleggers die graag hun positie in een beleggingsfonds na verloop van tijd willen zien groeien.

Waarom periodiek beleggen?

Periodiek beleggen in een beleggingsfonds of een ETF is een ideale manier om op een eenvoudige manier aan beleggen te doen. En het wil niet zeggen omdat het eenvoudig is, dat het daarom een minder sterke beleggingsstrategie is. Als je periodiek belegt, dan stap je gespreid in en schakel je de negatieve psychologische component van beleggen uit. Daarmee bedoelen we het stemmetje in je hoofd dat je aanzet om veel te kopen als de beurzen hoog staan en alles te verkopen als het even slecht gaat. Als beginnend belegger kan je zo geleidelijk en op je eigen tempo een mooi kapitaal opbouwen. Omdat alles automatisch en zonder emotionele beïnvloeding verloopt, verklein je het risico op slechte timing. We zetten de voordelen even op een rijtje.

De voordelen van periodiek beleggen

1. Minder risico op slechte market timing

De enige zekerheid op de beurs, is dat koersen zullen stijgen en dalen, en dat aandelenbeurzen over de lange termijn genomen doorgaans een stijgende trend vertonen. Het perfecte instapmoment herkennen is dus heel moeilijk. Zelfs professionele beleggers slagen daar maar zelden in. Door periodiek te beleggen, verklein je het risico van een slechte timing aanzienlijk.

2. Je profiteert van koersschommelingen

Voor een periodieke belegger is het positief dat de beurzen dalen. Wanneer de beurzen namelijk goedkoper worden, dan kan je voor hetzelfde bedrag veel meer deelbewijzen kopen dan wanneer de koers stijgt. Dankzij periodiek beleggen, bouw je een belegd vermogen op tegen een beter dan gemiddelde instapprijs.

3. De kracht van kapitalisatie

Bijna iedereen kan op jonge leeftijd beginnen met periodiek beleggen omdat het zo eenvoudig is. Dit heeft een zeer gunstig effect op je toekomstig rendement, omdat de kracht van kapitalisatie toeneemt naarmate je je spaargeld langer kunt beleggen. Zo levert een lager belegd bedrag – met start op jongere leeftijd – een hoger eindresultaat op dan een hoger belegd bedrag op ‘oudere’ leeftijd.

4. Zeer flexibel

Periodiek beleggen is iets wat je zelf in handen hebt. Alleen jij bepaalt hoeveel geld je wenst te beleggen en de frequentie. Dit kan maandelijks zijn, driemaandelijks of jaarlijks. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je eens een maand iets minder kan beleggen dan de voorgaande maanden.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.