IPFS (InterPlanetary File System)

IPFS, of voluit het InterPlanetary File System, is een protocol om het internet te gebruiken. Je zou een bepaalde website of document op het internet kunnen zoeken via IPFS. Simpelweg door de juiste link in je URL zoekbalk te typen.

Eigenlijk werkt het net zoals je het internet vandaag gebruikt. Alleen heeft IPFS een decentrale structuur, zoals Github en BitTorrent.

Voorbeeld

Nu gebruik je waarschijnlijk het Hypertext Transfer protocol (HTTP). Als je naar onze website wil, ga je bijvoorbeeld naar https://www.beursbrink.com/. Het HTTP protocol maakt alleen gebruik van centrale webservers. Dat kan handig zijn, maar heeft ook nadelen. Zo kan een website op een centrale webserver makkelijk uit de lucht worden gehaald.

Via IPFS is dat niet mogelijk, omdat websites en documenten niet op één plek zijn opgeslagen, maar juist door een verspreid netwerk van kleinere computers. Daarom wordt IPFS ook wel decentraal of een peer-to-peer protocol genoemd.

Content based versus location based adressing

IPFS kan peer-to-peer werken omdat het protocol gebruik maakt van een ‘content based adressing’ methode om een document op het internet op te vragen. In plaats van de ‘location based adressing’ methode van HTTP.

Als je met HTTP naar een website wil, vraag je altijd naar de specifieke locatie van de server waar de content van een website is gevestigd. Wanneer je dit met IPFS doet, vraag je naar het specifieke stukje content dat je wil ontvangen.

Conclusie

IPFS is dus een decentraal antwoord op HTTP en dat kan in een wereld met steeds meer censuur heel belangrijk zijn.

Nu is IPFS niet meteen geschikt voor de cloud, maar om dat probleem op te lossen is het decentrale dataopslag netwerk Filecoin opgericht. Deze blockchain voor dataopslag maakt ook gebruik van IPFS.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.