Dividend aandelen

Dividend aandelen zijn aandelen die – zoals de naam al aangeeft – dividend uitkeren. Dividend is een winstuitkering van een bedrijf aan haar aandeelhouders.

Wanneer een bedrijf winst boekt, heeft het twee mogelijkheden. Het bedrijf kan de winst volledig inhouden en investeren, maar het bedrijf kan er ook voor kiezen om een deel, of het volledige deel, van de winst uit te keren.

Dividend is heel belangrijk

Wanneer je investeert in aandelen, is dividend altijd iets om naar te kijken als belegger. Dat heeft aan de ene kant veel te maken met historische data: dividendaandelen presteren over het algemeen veel beter dan aandelen die géén dividend uitkeren. Dat is ergens heel logisch, omdat dividenduitkeringen vaak betekenen dat het bedrijf zijn zaken goed op orde heeft. Er wordt winst gemaakt en investeerders kunnen met een deel van die winst worden beloond.

Aan de andere kant is dividend ook erg belangrijk voor beleggers, omdat het wat aangeeft over aandeelhouders in een bedrijf. Een Nederlands dividendaandeel dat bij iedereen wel bekend is, luistert naar de naam Shell. Het bedrijf keert al decennia een dividend uit en dat weten beleggers. Ook in slechte tijden heeft Shell altijd het dividend kunnen betalen. Hierdoor krijg je een loyalere groep aandeelhouders: vermogensbeheerders en pensioenfondsen, die voor de hele lange termijn investeren, zijn altijd wel op zoek naar solide bedrijven die stevige dividenden uitkeren.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.