Decentraal (of decentralisatie/gedecentraliseerd) is een term die je vaak hoort in de crypto wereld. Het is dan ook een belangrijke eigenschap die crypto netwerken, ook wel blockchains genoemd, hebben.
Decentraal geeft aan in hoeverre macht is geconcentreerd. Als iets heel decentraal is, dan is macht niet op één punt geconcentreerd. Decentraal is daarom het tegenovergestelde van centraal.
Er bestaan verschillende crypto netwerken, zoals Bitcoin, Ethereum, Solana, Binance Smart Chain (BSC) of Binance (de centrale broker). Al deze netwerken zijn in verschillende mate gedecentraliseerd, zoals we hieronder illustreren:
Zoals je ziet is decentralisatie een spectrum. Een netwerk is nooit perfect gedecentraliseerd, omdat er altijd wel ergens macht zit geconcentreerd. Zelfs bij Bitcoin is dat zo. Een voorbeeld zijn miners die hun rekenkracht bundelen in een mining pool.
Decentralisatie is heel belangrijk voor een blockchain omdat een decentraler netwerk veel hardere garanties kan geven aan gebruikers. Bijvoorbeeld dat een transactie van persoon A naar persoon B altijd geregistreerd zal staan. Als je deze harde garantie hebt, zal een grote partij met veel geld eerder een netwerk kiezen om economisch actief te zijn. Iemand zal daarom bijvoorbeeld eerder 100 miljoen dollar aan crypto waarde op Ethereum of Bitcoin hebben, dan op BSC of Binance. Bij Binance zou een overheid immers relatief makkelijk kunnen ingrijpen en restricties opleggen. Bij Bitcoin of Ethereum niet.
Het nadeel aan iets decentraals is dat een netwerk zich minder snel kan ontwikkelen, omdat macht dus veel meer verspreid is en belangrijke besluiten zo een stuk langer duren.
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.