Closed end fonds

Een closed end fonds of CEF is een beleggingsfonds waarvan de aandelen op de open markt verhandeld worden (zoals een aandeel of ETF). Net als een traditioneel beleggingsfonds, belegt een CEF in een portefeuille van effecten en wordt deze meestal beheerd door een vermogensbeheerder.

Het fonds wordt “gesloten” genoemd, omdat er geen kapitaal in of uit het fonds stroomt, wanneer beleggers aandelen van het fonds verkopen of kopen. Het aantal aandelen is vast. Dankzij de gesloten structuur van CEFs hoeven fondsbeheerders niet heel de tijd cash beschikbaar te hebben voor mogelijke terugtrekkingen van kapitaal.

Omdat het beleggingsfonds beursgenoteerd is en de waarde van de aandelen op de beurs niet rechtstreeks verbonden is met de waarde van het kapitaal in het fonds, kan er een prijsverschil ontstaan tussen de waarde binnen het fonds en de beurswaarde.

Wanneer de waarde van het beleggingsfonds groter is dan de waarde van de beursnotering, dan is er een discount (korting). Indien de beursnotering meer waard is dan de werkelijke onderliggende waarde van het fonds, dan is er een premium (premie).

Vaak worden beleggingsfondsen, zoals Exchange Traded Funds (ETF’s), ook aangezien voor CEF’s. Toch is dat niet het geval.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.