Actief beheerde ETF

Een actief beheerde ETF is een Exchange Traded Fund (het is dus een fonds dat op de beurs noteert) dat actief beheerd wordt.

Bij een actief beheerde ETF, wordt er door de beheerder van het fonds specifieke beleggingskeuzes gemaakt en wordt er niet zomaar een index nagebootst.

De beheerder is dus vrij om regelmatig een positie te verkopen en een nieuwe positie te kopen naar gelang wat hij denkt het beste is voor de beleggers in het fonds.

Waarom actief beheerde ETFs?

Het achterliggende idee van een actief beheerde ETF, is dat de fondsbeheerder zijn subjectieve beslissingen beter zullen zijn voor het rendement van het fonds dan indien het fonds gewoon bepaalde regels zou volgen van een index. Het idee is dus dat het actief beheerde fonds beter zou presteren dan de benchmark index.

Nadelen actief beheerde ETFs

De kosten van passieve ETF zijn vaak lager dan de kosten van een actieve ETF. Maar een actieve ETF wordt dan ook actief beheerd, waardoor het meer werkt vraagt en het dus logisch is dat de kosten hoger liggen.

Het grootste nadeel van actief beheerde ETFs, is dat men  dagelijks de posities van het fonds moet publiceren. Hierdoor bestaat de kans dat beleggers ideeën stelen van het fonds en dat hierdoor de mogelijke winst die het fonds kon maken verkleint.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.