Nederland - 27 juli 2021 - Aandelen

Just Eat Takeaway krijgt kritiek van activistische aandeelhouder

door SVEN VAN GASSE

Just Eat Takeway (JET) is één van de grootste voedselbezorgbedrijven van Europa, met een marktwaarde van meer dan $17 miljard. Ondanks deze waarde is echter niet iedereen tevreden. Een activistische aandeelhouder uit forse kritiek op JET en vindt dat het bedrijf veel meer waard moet zijn.

De activistische aandeelhouder is het investeringsbedrijf Cat Rock Capital. Dit investeringsbedrijf heeft een belang van 4,2% in JET. Hierdoor is het één van de grootste aandeelhouders van het bedrijf, die wel wat druk kan uitoefenen.

Volgens Cat Rock Capital is de gebrekkige communicatie van JET één van de redenen waardoor het bedrijf het slechts presterende voedselbezorgaandeel van de afgelopen twee jaar is, ondanks de sterke operationele prestaties.

Hiernaast is de revenue multiple van JET, een ratio die investeerders vaak gebruiken, aanzienlijk zwakker dan die van de concurrenten. Cat Rock Capital verwees naar DoorDash, dat naar verwachting een vergelijkbare omzet al JET zal genereren, die meer dan vier keer hoger gewaardeerd zijn dan zijn Europese tegenhanger.

Hostile takeover

JET is vorig jaar ontstaan uit een fusie tussen het Britse Just Eat en het Nederlandse Takeaway.com. Vervolgens nam het nieuwe bedrijf het Amerikaanse Grubhub over en versloeg daarmee een concurrerend overnamebod van Uber.

Cat Rock Capital zegt nu echter dat JET zelf kwetsbaar is voor een overname van een concurrent. Volgens het investeringsbedrijf zou een concurrent een “hostile takeover bid” kunnen lanceren waarbij de prijs aanzienlijk onder de intrinsieke waarde ligt, omdat JET zo sterk ondergewaardeerd is.

Cat Rock Capital verklaarde nog dat JET strategische combinaties met rivalen zou moeten onderzoeken om de prestaties van het bedrijf te versterken.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.