Nederland - 20 november 2020 - VS

JPMorgan verwacht krimp Amerikaanse economie in Q1

door SVEN VAN GASSE

Het Covid-19 virus is in de Verenigde Staten aan een serieuze opmars bezig. Verschillende staten hebben opnieuw een avondklok ingesteld en Washington slaagt er maar niet in om een consensus te vinden over een nieuw stimuleringspakket. JPMorgan waarschuwt dat deze omgeving het economisch herstel kan doen ontsporen en zelfs weer doen krimpen in het eerste kwartaal van 2021.

JPMorgan is de eerst Wall Street bank die waarschuwt voor een krimp in het bruto binnenlands product begin volgend jaar. De meeste banken verwachten een opleving door de hoop op een effectief Covid-19 vaccin.

Na een forse groei is het economisch herstel haar momentum aan het verliezen. Het derde kwartaal bracht een recordgroei van 33,1% op jaarbasis. Nu verwacht JPMorgan echter dat groei van het BBP zal vertragen tot 2,8% en vervolgens in de eerste 3 maanden van 2021 met 1% zal krimpen.

Covid-19 besmettingen zijn in de hele Verenigde Staten fors aan het toenemen. De gevreesde beperkingsmaatregelen zijn stilaan aan het terugkomen. De openbare scholen in New York zijn weer gesloten en Californië en Ohio hebben in de volledige staat een avondklok opgelegd. Al deze zaken zullen wegen op de Amerikaanse economie.

Een econoom van JPMorgan stelt:

Deze winter zal grimmig zijn. We verwachten dat de Amerikaanse economie in Q1 weer zal krimpen.

Plichtsverzuim

De federale regering kan het nog steeds niet eens worden over de manier waarop de hernieuwde economische zwakte moet aangepakt worden. Republikeinen en Democraten zijn er herhaaldelijk niet in geslaagd om een akkoord te bereiken over een nieuw stimuluspakket.

Door deze impasse wordt het scenario waarbij 12 miljoen Amerikanen hun fiscale voordelen tegen het einde van het jaar zouden kunnen verliezen, steeds reëler.

David Kotok, CIO bij Cumberland Advisors, stelt:

Het Congres heeft het land in de steek gelaten.

Het goede nieuws is dat medische doorbraken in de onderzoek naar een vaccin ervoor kunnen zorgen dat de economische heropleving later volgend jaar weer op gang kan komen. Zowel Pfizer als Moderna hebben resultaten bekendgemaakt die aangeven dat hun kandidaat-vaccins ongeveer 95% effectief zijn, veel meer dan deskundigen hadden verwacht.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.