Nederland - 20 april 2024 - Beursbrink
door AMY YASSIM

JPMorgan: Realiteitscheck nodig voor energie overstap

Investeerders moeten rekening houden met een “realiteitscheck” over de overstap van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie, volgens JPMorgan. De bank waarschuwt dat het mogelijk “generaties” kan duren voordat netto nul-doelstellingen worden bereikt. Hogere rentetarieven, inflatie en wereldconflicten hebben de vooruitzichten voor de energietransitie verstoord.

—Lees ook:  De beste energie en grondstoffen kooptips

Netto nul-doelstelling verstoord

Christyan Malek, hoofd van de wereldwijde energiestrategie bij JPMorgan, benadrukt:

“De variabelen zijn veranderd.”

Hij voegt toe dat de benodigde investeringsniveaus voor de netto nul-doelstellingen, druk zullen uitoefenen op overheden om terug te stappen van agressievere energiebeleidsmaatregelen.

Malek merkt daarnaast op dat zelfs grote bedrijven zoals Shell en BP hun klimaatdoelstellingen al hebben bijgesteld. Talrijke andere bedrijven, zoals Microsoft, Unilever en JBS, slaagden er ook niet in om doelen te formuleren die voldoende ambitieus waren om goedkeuring te krijgen van het Science Based Targets-initiatief. Dit is een validatie-organisatie die tot stand kwam na de klimaattop UN COP26 in Glasgow.

JPMorgan voorspelt een stijgende vraag naar olie en gas, ondanks voorspellingen van het Internationaal Energieagentschap dat de vraag in 2030 zou pieken. Hij benadrukt hierbij het feit dat de bevolkingen van ontwikkelingslanden meer auto’s kopen en vaker vliegen.

Uiteenlopende visies op energietransitie

Analist Kingsmill Bond van het Rocky Mountain Institute betwist de bewering van JPMorgan dat het bouwen van hernieuwbare energie-installaties onbetaalbaar wordt. Hij zegt:

“Hernieuwbare energie is veel goedkoper en efficiënter dan fossiele brandstoffen.”

Energieadviesbureau Wood Mackenzie zei echter weer dat hogere rentetarieven de overgang naar een netto nul-economie moeilijker en kostbaarder zullen maken.

Peter Martin, hoofdeconoom bij Wood Mackenzie, benadrukt dat hogere tarieven vooral hernieuwbare energie en kernenergie zullen treffen.

—Lees ook: Klimaat-aandelen met de hoogste potentie

Bron: Financial Times
Foto: iStock


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.