Nederland - 10 augustus 2021 - Aandelen

Jim Chanos: “De aandelenmarkt gaat een risicovolle fase in”

door SVEN VAN GASSE

Door de verbeterde economische vooruitzichten en de verwachting van een stevig herstel, noteren de aandelenmarkten aan recordhoogtes. Toch waarschuwt Jim Chanos, een bekende shorter, retailbeleggers die pas in de markt zijn ingestapt.

Volgens Chanso duiken er steeds meer rode vlaggen op. Vervolgens noemt hij de aandelenmarkt één van de speculatiefste die hij ooit heeft meegemaakt. Hij waarschuwt dat nieuwe beleggers met de gebakken peren kunnen blijven zitten wanneer de zeepbel uiteindelijk uit elkaar spat.

De historische rally van na de Covid-19 pandemie heeft een recordaantal nieuwe beleggers aangetrokken om hun eerste stappen te zetten op de aandelenmarkt. Velen storten zich hierbij echter op de meest volatiele en risicovolle marktsegmenten zoals de sinds dit jaar bekende meme-stocks.

Intussen heeft een stortvloed aan bedrijven zich dit jaar naar de openbare markten gehaast om kapitaal aan te trekken en te profiteren van de torenhoge waarderingen. Naast een bloeiende traditionele aandelenmarkt voor IPO’s kenden SPAC’s een nooit eerder geziene groei doordat beleggers massaal geld in deze bedrijven pompten, in de hoop een homerun te slaan.

Chanos stelt:

Retailbeleggers komen meestal pas aan het einde van de cyclus. Wanneer de bullmarkt stopt, zullen deze beleggers met de gebakken peren zitten.

Succes en verlies

Chanos is een beroemde shortseller op Wall Street met een lange geschiedenis in het identificeren van fraude. Hij maakte naam door in 2000 het energiebedrijf Enron te shorten, nadat hij bedrieglijke boekhoudpraktijken had ontdekt.

Zijn recente short tegen de Chinese koffieketen Luckin bleek eveneens een schot in de roos. Er werd onthuld dat de chief operating officer van het bedrijf de omzet had opgeblazen.

Chanos heeft het echter niet altijd bij het rechte eind. Als shorter van Tesla leidde zijn bedrijf in 2020 forse verliezen toen de automaker met meer dan 700% steeg. De investeerder maakte eerder dit jaar bekend dat hij zijn shortpositie in Tesla uiteindelijk had afgesloten.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.