Nederland - 15 juni 2021 - hydrogen

Jaguar Land Rover werkt aan auto op waterstof

door SVEN VAN GASSE

Autobouwer Jaguar Land Rover verklaarde op dinsdag dat het bedrijf werkt aan het prototype van een elektrisch voertuig met een waterstof-brandstofcel. Het testen van dit voertuig zou later dit jaar van start kunnen gaan.

Het voertuig zal worden gebaseerd op de nieuwe versie van de Land Rover Defender en maakt deel uit van de doelstelling van het bedrijf om tegen het jaar 2036 een uitlaatemissie van nul te halen. Bij het testen van het voertuig zal de nadruk liggen op zaken als het brandstofverbruik en off-road capaciteiten.

Naarmate regeringen de uitstoot proberen te beperken en de luchtkwaliteit in steden proberen te verbeteren, lijkt het erop dat de voertuigen die mensen gebruiken zullen veranderen. Het Verenigd Koninkrijk is bijvoorbeeld van plan de verkoop van nieuwe diesel- en benzinevoertuigen vanaf 2023 stop te zetten. Vanaf 2035 moeten alle nieuwe auto’s en bestelwagens een uitlaatgasemissie van 0 hebben.

Bedrijven als JLR proberen zich langzaam maar zeker aan te passen aan deze nieuwe realiteit. Eerder dit jaar kondigde het bedrijf aan dat zijn merk Jaguar vanaf 2025 volledig elektrisch zou gaan. Het bedrijf verklaarde ook dat het Land Rover-segment de komende 5 jaar 6 volledig elektrische varianten zou uitbrengen.

JLR stelt:

Waterstof is ideaal voor grotere voertuigen met een grote actieradius.

De rol van waterstof

Het Internationaal Energieagentschap omschrijft waterstof als een veelzijdige energiedrager. Waterstof kent een breed scala van toepassingen en kan worden ingezet in sectoren als industrie en transport.

Voorbeelden van het gebruik ervan in de transportsector zijn waterstofbussen in steden als Londen en Aberdeen, terwijl de laatste jaren ook vliegtuigen op waterstofcellen zijn ontwikkeld.

Door de veelzijdigheid van waterstof is JLR niet het enige autobedrijf dat naar waterstofauto’s kijkt. Andere fabrikanten die zich op de waterstofcelmarkt hebben gestort zijn Toyota en Honda, terwijl kleinere bedrijven als Riversimple ook werken aan waterstofvoertuigen.

Ralph Clague, hoofd waterstof en brandstofcellen bij JLR, stelt:

Wij weten dat waterstof, naast batterij-elektrische voertuigen, een grote rol zal spelen in de hele transportsector.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.