VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 20 juli 2020 - Aandelen

Is de “Great Rotation” begonnen?

door SVEN VAN GASSE

De dominantie van de aandelen van technologiegiganten, die de totale Amerikaanse aandelenmarkt sinds maart hebben ondersteund, nam deze week een pauze. De fragiliteit van het herstel werd hierdoor weer benadrukt. Verschillende experts stellen zich de vraag of de “Great Rotation”, een kantelpunt op de aandelenmarkt, is begonnen.

Bij de “Great Rotation” zullen beleggers hun technologieaandelen verkopen en met deze opbrengsten nieuwe activa kopen, waarvan zij denken dat ze beter zullen presteren dan de technologiesector.

Maandenlang hebben de titanen in de technologie- en e-commercesector een bijna onophoudelijke rally op gang gebracht. Deze rally manifesteerde zich te midden van een ongeziene crisis op het gebied van volksgezondheid, die de mondiale economie enorme schade heeft berokkend.

Steeds meer marktdeelnemers vragen zich echter af of er een rotatie van de populaire technologieaandelen naar de afgestrafte en economisch gevoeligere sectoren als energiebedrijven en financiële instellingen, op gang aan het komen is.

De laatste week hebben zowel de Dow Jones Industrial Average als de S&P 500 beter gepresteerd dan de uit voornamelijk technologieaandelen bestaande Nasdaq Composite.

Wat zeggen experten?

Gerald Sparrow, chief investment officer (CIO) van het Sparrow Growth Fund, benadrukt dat beleggers zich moeten afvragen wat het volgende thema in de markt zal zijn.

Ik denk dat het een combinatie zal worden van cyclische aandelen en e-commerce. Toekomstige winsten zullen evenwichtiger zijn waarbij alle sectoren participeren.

Mark Arbeter, een prominente technische analist, is het ermee eens dat technologieaandelen een deel zullen zijn van de volgende rally. Hieraan voegt hij wel toe dat als de mega-cap techbedrijven stevig zouden dalen, zij ook de totale markt mee naar beneden kunnen trekken.

Het zal vooral belangrijk zijn hoe bedrijven de komende dagen en weken zullen handelen. Op basis hiervan zal de markt uiteindelijk uitbreken. Afhankelijk van de reactie zal de uitbraak positief of negatief zijn.

Volgens Quincy Krosby, marktstrateeg bij Prudential, is het niet duidelijk of de oorzaak van de correctie bij tech-aandelen gewoon winstnemingen waren dan wel de start is van de “Great Rotation”.

Het is niet de eerste keer dat de markten een glimp opvangen van een rotatie uit de technologie- en groeiaandelen om vervolgens teleurgesteld te worden.

Lastig herstel voor de boeg

De weg die voor ons ligt zal echter moeilijk zijn, aangezien bedrijven nog steeds geconfronteerd worden met de economische gevaren van de Covid-19 pandemie. De 4 grootste Amerikaanse banken, JP Morgen Chase, Wells Fargo, Citigroup en Bank of America, hebben in totaal $33 miljard gereserveerd tegen het risico van leningen die niet terugbetaald zullen worden.

Deze buffer die de banken aanleggen, geeft aan dat het bedrijfsleven nog te kampen zal krijgen met zware financiële gevolgen die veroorzaakt zijn door de pandemie.

Bron: MarketWatch

Foto: iStock

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.