Nederland - 26 juli 2021 - Aandelen

IPO’s stevenen af op recordjaar

door SVEN VAN GASSE

Beursintroducties of IPO’s zijn terug van weggeweest. De IPO-markt is op weg naar een recordjaar omdat bedrijven zich haasten om naar de beurs te trekken op een aandelenmarkt die nog nooit zo hoog heeft gestaan.

De opbrengst van Amerikaanse beursintroducties is in 2021 opgelopen tot $89 miljard. Dit is een stijging van 232% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit gegevens van Renaissance Capital.

Van de start van 2021 tot nu toe staat de IPO-markt al op een recordniveau in termen van opgehaald geld. Volgens Renaissance zal het recordbedrag van $97 miljard over het hele jaar, dat in 2000 werd opgehaald tijdens de dot-com boom, dan ook naar verwachting overtroffen worden.

Matthew Kennedy van Renaissance stelt:

De waarderingen die bedrijven kunnen bekomen door een IPO zijn historisch hoog.

Particuliere beleggers

Bedrijven van stay-at-home tech tot innovators in de gezondheidszorg en spelers op het gebied van e-commerce profiteren van een bloeiende aandelenmarkt die record na record neerzet dankzij het optimisme over de heropleving van de economie. De IPO-boom valt ook samen met de stijgende kracht van particuliere beleggers die staan te popelen om een deel van hun favoriete bedrijf te bezitten.

In 2021 hebben in totaal 250 beursintroducties plaatsgevonden. Dit is een stijging met 191% ten opzichte van de eerste helft van 2020 en nu al meer dan het totale aantal beursintroducties in heel 2020.

De opleving van de traditionele IPO-activiteiten kwam er toen de SPAC-markt afkoelde door de bezorgdheid van een verhoogde regelgeving. Na een record in het eerste kwartaal daalde de uitgifte van SPAC’s in het tweede kwartaal met meer dan 85%.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.